Foto: Alex Brandon, AP/ TT

CNN avbröt sändning av Trumps presskonferens: ”Propaganda”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump förvandlade måndagens presskonferens om coronaviruset till en hyllning av sig själv.
Då valde flera tv-bolag att i protest stänga ner live-sändningen från Vita huset.
– Det där var ren propaganda, konstaterar CNN:s programledare John King.

Donald Trumps dagliga presskonferens om coronaläget i USA har mer och mer utvecklats till kampanjmöten för presidenten. Men måndagens pressträff i Vita huset slog även rutinerade reportrar med häpnad.

I stället för en rapport om arbetet mot covid-19 visades en flera minuter lång video som hyllade Trumps agerande i coronakrisen, som enligt videon har räddat ”kanske hundratusentals” amerikaners liv.

En attack på media

Videon inleddes med påståendet: ”Media spelade ner risken från början”, illustrerat med fyra korta klipp från olika nyhetssändningar i slutet av januari och början av februari.

Därefter följde påståendet ”Samtidigt vidtog presidenten beslutsamma åtgärder” illustrerat med högtidlig musik och klipp på Donald Trump när han bland annat utlyser nationellt nödläge och stänger gränsen för flyg från Europa. Klippen är från andra veckan i mars, det vill säga mer än en månad senare än nyhetsklippen.

Videon fortsatte sedan med klipp på flera hyllningar av presidenten.

”Ren propaganda”

Flera tv-bolag avbröt sina sändningar av presskonferensen i protest när videon satte igång.

– Det där var inte bara en kampanjvideo, det var ren propaganda som sändes på skattebetalarnas bekostnad. Han har all rätt att försvara sina beslut men jag har aldrig varit med om något liknande, säger CNN:s nyhetsankare John King.

Under frågestunden efteråt kallade Donald Trump flera gånger medierna för ”fake news” och sade att han hoppades att tidningar, framför allt New York Times, skulle tvingas stänga ner i framtiden.

– När någon är president i USA är hans auktoritet total, svarade Trump när hans makt och inställning ifrågasattes av journalister på plats.

I USA har under tisdagsförmiddagen det inrapporterade dödstalet i landet stigit till över 23 500 personer. Donald Trump fick kritik för sitt agerande i början av coronakrisen, då han ansågs tona ner allvaret med viruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet