Tidigare i år ledde en cyberattack i USA till brist på bränsle i delar av landet. Vid det tillfället betalades en lösensumma ut till hackarna. Foto: Sacha Steinbach, Will Oliver/TT

Coops it-leverantör om cyberattacken: ”Skrämmande”

Publicerad

Fred Voccola, chef för mjukleverantören Kaseya, är omskakad efter cyberattacken som drabbade bland annat svenska Coop.

– Det här är skrämmande, säger han i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Det amerikanska företaget har 37 000 kunder och förser framför allt små och medelstora företag med molntjänster och programvara som ska se till att deras it-miljöer håller hög prestanda och säkerhet. Fred Voccola understryker att det inte är fler än 60 av kunderna som drabbats, men tillägger att konsekvenserna är mycket allvarliga.

– De federala myndigheterna är mycket säkra på attacken utfördes av ett kriminellt hackernätverk i Ryssland som kallar sig Revil, det gänget har inget att göra med varken den ryska regeringen eller underrättelsetjänsten, berättar Fred Voccola.

Global it-attack

Attacken utfördes en månad efter toppmötet

När USA:s president Joe Biden träffade den ryske presidenten Vladimir Putin nyligen krävde Biden att Ryssland sätter stopp för Revil och andra kriminella hackergrupper. Kravet var ett direkt resultat av flera uppmärksammade cyberattacker under våren och försommaren.

Cybertjuvarnas marknad

I maj drabbades företaget Colonial Pipeline som äger USA:s största rörledningar för raffinerade oljeprodukter. Mer än tre miljoner fat bränsle pumpas varje dag genom företagets ledningar och attacken ledde bland annat till bensinbrist i flera städer i östra USA. Företaget beslutade sig, under stor vånda, för att betala fem miljoner dollar till cybertjuvarna för att få tillgång till koden som krävdes för att låsa upp datasystemet.

– Det var det svåraste beslutet jag fattat under mina 39 år i energisektorn. Jag vet hur viktig vår pipeline är för landet och jag sätter landets intressen först, sa Joseph Blount, chef för Colonial Pipeline när att han frågades ut inför senatens utskott för inrikessäkerhet.

En kort tid senare utsattes världens största köttproducent JBS SA för en liknande attack. Även JBS valde att betala, cybertjuvarna kom över 11 miljoner dollar vid den attacken.

Kostnaderna ökar dramatiskt

IT-konsultbolaget Parachute har räknat på vad cyberattacker kostat de senaste åtta åren. 2013 var kostnaden för drabbade företag och myndigheter runt 300 miljarder dollar, 2020 hade summan ökat till 945 miljarder dollar. Större delen av kostnaderna är relaterade till produktionsbortfall och uppdatering av it-säkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Global it-attack

Mer i ämnet