Experter kopplar nu angreppet mot Coop till mjukvaruföretaget Kaseya som ska ha hackats av en ökänd grupp. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Leverantören: Coop är hårdast drabbat

Uppdaterad
Publicerad

Flera kedjor och butiker i Sverige har drabbats i det som är en global cyberattack mot mjukvaran Kaseya.  

– Det är ett verktyg som används för att fjärrstyra och övervaka it-miljöer, säger Fabian Mogren, vd på Visma Esscom.

Företaget Visma Esscom är leverantör till flera butikskedjor i Sverige bland annat Coop, Apoteket Hjärtat, ST1 samt Plantagen.  

Samtliga använder mjukvaran Kaseya men det sistnämnda företaget har inte bekräftat några störningar. 

– Man är drabbad i olika grad så det är inte självklart att allting står still bara för att man har drabbats. Coop verkar vara hårdast drabbat av våra klienter, säger Fabian Mogren.

Vill sabotera och hindra funktion

Cyberattackens syfte är inte att komma åt personuppgifter eller annan data enligt Fabian Mogren, utan det är att sabotera och hindra funktionen av datorn eller maskinen där mjukvaran finns installerad.  

I några fall har de kunnat konstatera att det dykt upp en textfil på vissa datorers skrivbord med krav på lösensumma. 

– Det här bygger på att man är beredd att betala för att få igång sin dator igen. Men det som har drabbat våra klienter är enskilda kassasystem som inte innehåller någonting och vi letar nu efter sätt att installera om maskinerna på, säger Fabian Mogren. 

”Bredaste, kraftfullaste attacken”

Enligt den amerikanska nyhetssajten Bloomberg kan det röra sig om en attack från en hackergrupp med kopplingar till Ryssland som heter REvil. Det är ungefär 200 företag som har drabbats, skriver Bloomberg. 

– Det här är en av de bredaste, kraftfullaste attacker av en icke-statlig aktör som vi har sett och den verkar enbart vara designad för utpressning av pengar, säger Andrew Howard, chef för schweiziska företaget Kudelski Security. 

Olika konsekvenser och symptom

För Visma Esscoms del läggs nu alla resurser på att försöka åtgärda de hårdvaror som har drabbats. 

– Vi sliter nu med att få fram en lösning. Det är komplicerat arbete för att de har drabbats på olika sätt, säger Fabian Mogren. 

Olika datorer och kassor har drabbats på olika sätt och fått olika symptom. Till exempel har Apotek Hjärtat drabbats i lika stor utsträckning som Coop, men står samtidigt inte helt stilla som Coops matbutiker gör. 

– Man kan jämföra viruset med en vattenballong som kastas från tredje våningen. Man vet inte exakt hur dropparna kommer träffa när ballongen väl slår mot marken, säger Fabian Mogren.

SVT Nyheter har sökt Kaseya som hänvisar till ett pressmeddelande.

Experten: ”Tror vi kommer se fler attacker som dessa framöver”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.