Anti-brexit-demonstranter utanför brittiska högsta domstolen. Foto: TT

Corbyn: Boris Johnson ”har visat förakt för demokratin”

Publicerad

Reaktionerna efter domstolens beslut om Boris Johnsons stängning av parlamentet är starka. Liberaldemokraternas partiledare kallar premiärministerns agerande kriminellt och flera kritiker uppmanar honom att avgå.

Brittiska högsta domstolen har slagit fast att det var fel av Boris Johnson att stänga parlamentet. Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Joanna Cherry, parlamentsledamot för det skotska partiet Scottish National Party, berättade vad hon tyckte om Johnson precis utanför domstolen.

– Han borde ha mod att för en gångs skull göra vad som är anständigt och avgå, säger hon till nyhetsbyrån AP.

”Ett parlament ska aldrig tystas”

Underhusets talmannen John Becrow sa i ett skriftligt uttalande att han välkomnar rättens avgörande att det var olagligt att stänga parlamentet.

Guy Verhofstadt, EU:s brexitförhandlare, skriver på Twitter att domstolens beslut är en lättnad. ”Ett parlament ska aldrig tystas i en riktig demokrati. Jag vill aldrig igen höra Boris Johnson eller någon annan brexitör påstå att EU är odemokratiskt”, skriver han.

Tory-rebellen Dominic Grieve säger att Boris Johnson har betett sig vanvördigt under de senaste åtta veckorna.

– Om jag var i hans position skulle jag avgå, säger han enligt The Independent.

Corbyn kallar det maktmissbruk

När Labour-ledaren Jeremy Corbyn nåddes av beskedet sa han att Boris Johnsons agerande ”demonstrerat ett förakt för demokratin” och anklagade honom för maktmissbruk.

– Jag kommer nu att kräva att parlamentet återkallas omgående så vi kan ställa premiärministern till svars, sa han vid ett anförande inför partikamrater.

Jo Swinson, partiledare för Liberaldemokraterna, säger också att Johnson bör avgå.

– Han har fört drottningen och landet bakom ljuset och har på ett kriminellt sätt tystat folkets representanter, säger hon enligt Reuters.

Talman John Bercow säger att arbetet i parlamentet kommer att återupptas i morgon onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.