”Man måste tänka om hela företagskulturen. Man kan inte ge lite pengar till ett projekt som planterar träd och nöja sig med det,” säger Corentin Bisot, initiativtagare till manifestet. Foto: Privat

Corentin Bisot, 21, tog initiativ till franska studenternas klimatmanifestet: ”Förändringarna som behövs är radikala”

Publicerad

21-årige Corentin Bisot bestämde sig tidigare i år. Tillsammans med likasinnade studenter vid Paris främsta universitet skapade han ett manifest, där de som skriver under demonstrerar sin vilja att välja klimatet före karriären och kämpa för en ny, mer ekologiskt hållbar samhällsmodell.

– Vi som lämnar dessa skolor kommer från det system vi själva kritiserar, vi är dess arvtagare, förklarar han.

Corentin Bisot är 21 år, student vid det framstående École Polytechnique i Paris och en av initiativtagarna till ”manifestet för ett ekologiskt uppvaknande”, som uppmanar till drastiska förändringar i hela samhället för att råda bot på pågående klimatförändringar.

Upprop från prestigefyllda skolor

Manifestet publicerades i slutet av september i år och har på en månad fått nära 20 000 underskrifter från universitetsstudenter runt om i Frankrike.

– Många av de som skrivit under manifestet går på några av Frankrikes mest prestigefyllda skolor. På vissa av dem har 25 procent av studenterna skrivit under, säger Corentin Bisot.

Samhällets arvtagare

Skolorna han beskriver är mycket riktigt beryktade som grogrunderna för Frankrikes framtida ledargestalter inom ingenjörs- och handelssfärerna.

– Vi som lämnar dessa skolor kommer från det system vi kritiserar, vi är dess arvtagare. Det är intressant att det är hos just dem, som skapats av systemet, som det finns en kritik och en vilja att förändra.

”Kan vi sluta tillverka det här?”

En av manifestets mer uppmärksammade idéer är att studenterna kommer att vägra att ta anställning på företag man anser orsaka skada på klimat och miljön.

– Det handlar om två frågor. Först är det vad företaget producerar. Är det något som inte behövs och kan vi sluta tillverka det? Sedan är det hur de produceras. Vissa saker är förorenande men behövs i dag, som betong. Där är det svårare, förklarar Corentin Bisot.

– Förändringarna som behövs är radikala. Man måste tänka om hela företagskulturen. Man kan inte ge lite pengar till ett projekt som planterar träd och nöja sig med det.

Redo att lämna bekvämlighetszonen

Corentin Bisot medger att det är svårt att sätta press på de största företagen. Att välja bort en möjlig lönsam karriär hos dem är dock en av uppoffringarna han säger sig beredd att göra.

– Det beror på var och en, men vi som har skrivit under är redo att träda ur vår egen bekvämlighetszon, ge bort en del av del av den tryggheten och kanske få lägre lön.

– Klimatfrågan är en av de största som hänger över vår framtid. Jag har insett att det ligger i mitt eget intresse.

Hoppas på svenskt stöd

Nästa vecka lanseras manifestet på engelska och förhoppningen är att knyta till sig fler internationella anhängare.

– Skulle vi lyckas få ett engagemang från KTH i Stockholm skulle det vara väldigt betydelsefullt, på europeisk nivå, säger Corentin Bisot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.