Allt hänger nu på om skörden i Colombia och Brasilien går att genomföra. Arkivbild. Foto: JESSICA GOW / TT

Corona kan ge global kaffebrist

Uppdaterad
Publicerad

Världens lager av kaffe är de minsta på två år. Och när skördetid väntar i världens kaffecentrum oroas branschen av att coronakrisen gör det svårt att få tag på arbetskraft.

Världen skriker efter kaffe. Eller i alla fall Europa och USA, där efterfrågan ökar. Även i Sverige dricker vi mer kaffe och mindre rosterier ökar sin försäljning.

Samtidigt har kaffepriset i flera år varit ganska lågt, vilket slagit ut producenter eftersom det inte varit lika lönsamt som tidigare att satsa på kaffebönor. Nu är det skördetid i världens tredje största kaffeproducent Colombia, och i maj ska det skördas i världens kaffecentrum Brasilien.

Coronapandemin

– Det ser ut att bli väldigt goda skördar, men ett orosmoment är om det kommer att finnas arbetskraft. Colombia är i stor utsträckning nedstängt. Får de inte arbetskraft kommer delar av skörden inte gå att genomföra, säger Emma Frödå, lantbruksansvarig på Danske Bank.

Priset rusar

En annan osäkerhet är om transporterna från Sydamerika till Europa kan genomföras på vanligt sätt. Det innebär att kaffepriset rusar. Sedan februari har priset på en arabicaböna ökat med drygt 20 procent.

– Samtidigt är kronan väldigt svag vilket gör det dyrare att köpa in kaffet, säger Emma Frödå.

Den svenska kaffejätten Arvid Nordquist delar bilden av att det kan bli svårt med den kommande skörden och transporterna.

”Det flaggas för en negativ volymutveckling och kvalitetspåverkan gällande de länder som ska skörda de kommande månaderna. Hamnarna är öppna men fungerar med lägre kapacitet. Vi räknar med förseningar och förskjutningar av leveranser, och det finns också en oro för en potentiell containerbrist”, skriver inköpsdirektör Wilhelm Nordquist i ett mejl.

Kan fortsätta

Men bolaget tror ändå att det kan fortsätta att leverera.

”Trots den gällande situationen så räknar vi i dagsläget med att kunna förse vår produktion med den kapacitet som ligger inne i plan de närmaste månaderna, givet att inga extrema händelser inträffar”, skriver Nordquist.

På butikshyllorna verkar det inte vara någon större risk för att kaffet ska ta slut.

– Både vi och leverantörerna har gott om kaffe och vi ser i dagsläget inga risker för att stå utan det, vi har lager. Det sker skiftningar i konsumentbeteendet där vi dricker mindre på kontor och restauranger och mer hemma, men det hanterar leverantörerna på ett bra sätt, säger Rickard Gustafsson, affärsområdeschef på Ica.

Världens största kaffeländer

Klart mest kaffe produceras i Sydamerika. Här är topplistan över de länder som producerar mest kaffe (siffran är antalet 60-kilos säckar med kaffe landet producerade under säsongen 2018/2019):

1. Brasilien – 63 miljoner

2. Vietnam – 31 miljoner

3. Colombia – 14 miljoner

4. Indonesien – 9 miljoner

5. Etiopien – 8 miljoner

Källa: International Coffee Organization

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet