En kvinna röstar i primärvalen i Wisconsin tillsammans med sin hund. Foto: Alex Kormann/TT

Coronakriget som få hört talas om kan skaka den amerikanska valrörelsen

Publicerad
Analys ·

Igår var det valdag i Wisconsin. 3,3 miljoner människor fick rösta. Men i pandemins spår har ett partipolitiskt storbråk satt själva demokratin på spel. Och mycket talar för att problemen kan sprida sig till fler delstater.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Delstat efter delstat i USA har den senaste tiden valt att skjuta upp sina primärval, av rädsla för coronaviruset som kräver alltfler liv även utanför New York.

Men inte Wisconsin. Igår blev delstaten den första att trotsa pandemin och genomföra röstning i vallkolaker. Resultatet får vi inte förrän om en vecka, men det mest intressanta med Wisconsins primärval är vad som skedde inför valdagen – bakom kulisserna.

Demokraternas primärval

För det var länge väldigt oklart om det skulle bli något val denna tisdag.

Poströstning för att undvika trängsel

Förra veckan föreslog delstatens guvernör, demokraten Tony Evers att samtliga 3,3 miljoner registrerade väljare i Wisconsin skulle få poströster hemskickade till sig och därmed ha större möjlighet att undvika trängsel vid vallokaler. Förslaget stoppades efter högljudda protester från republikanerna, som historiskt sett inte tjänat på högre andelar poströster.

Guvernörens reaktion lät inte vänta på sig. I måndags, dagen före primärvalet utfärdade han en exekutiv order om att helt skjuta upp valet till den 9 juni med hänvisning till säkerheten för väljarna och vallokalsarbetare. Republikanerna överklagade omedelbart beslutet till delstatens högsta domstol som sent under måndagseftermiddagen dömde till republikanernas fördel.

Till och med USA:s högsta domstol blev inblandad och kom på måndagskvällen med sitt allra första coronarelaterade utslag, att en förlängd deadline för att lämna in poströster inte skulle tillåtas.

Inom loppet av några få dygn har alltså valet i Wisconsin, förändrats, ändrats tillbaka, skjutits upp, och sen åter blivit aktuellt.

Väljare köade i timmar

När valet till sist genomfördes igår så hade många valarbetare valt att inte ställa upp, rädda för att bli sjuka. I den största staden Milwaukee hade bara sju av normala 180 vallokaler öppet. En del väljare köade i timmar, och även om många såg till att hålla distansen mellan varandra i kön, så vet ingen hur många nya människor som kan ha smittats av viruset i samband med valdagen.

Den demokratiska frågan är nu hur många som faktiskt tog sig till vallokaler och röstade. För i bästa fall har den politiska striden i förvirrat en hel del väljare. I värsta fall kommer massor av väljare ha låtit bli att rösta.

Men medan rösterna i Wisconsin nu räknas, så ser andra delstater på. Snart ska fler delstater bestämma sig för om dom ska hålla val, eller skjuta upp. Risken för fler partipolitiska bråk om det allra heligaste, de demokratiska valen, är överhängande. Förlorarna är inte sällan de amerikanska väljarna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet