Foto: TT

Wisconsin får inte skjuta upp primärval

Uppdaterad
Publicerad

Dagens primärval i Wisconsin kommer att hållas som planerat, det slår den amerikanska delstatens högsta domstol fast och upphäver därmed guvernörens beslut om att skjuta upp valet.

Wisconsins guvernör, demokraten Tony Evers, bestämde under måndagen att primärvalet skulle flyttas fram på grund av den pågående coronaviruspandemin.

– Min grundläggande uppgift är att se till att människor är säkra. Att stoppa röstningen den 7 april är nödvändigt för att skydda invånarna i Wisconsin och bromsa spridningen av covid-19, sade han då.

Demokraternas primärval

Men med röstsiffrorna 4–2 upphävde domstolen det beslutet. Det var rättens fyra konservativa domare som röstade för att häva beslutet, medan de två liberala domarna ville att det skulle stå fast.

Ordföranden för det demokratiska partiet i Wisconsin, Ben Wikler, dömer ut domslutet och säger att partiet inte kommer att uppmuntra väljare att gå och rösta. I primärvalet ska delstatens invånare rösta om vilka presidentkandidater de vill se i höstens val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet