Tisdagens primärval ser ut att bli ännu en framgång för Joe Biden. Foto: TRACIE VAN AUKEN/TT

Biden mot vinst i fyra av sex delstater i tisdagens val

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens primärval i USA ser ut att bli ännu en framgång för Demokraternas Joe Biden. Totalt är det sex delstater som gått till val och enligt CNN går den tidigare vicepresidenten mot seger i minst fyra av dem – däribland Michigan där flest delegater står på spel under den här valomgången.

Under tisdagen gick Demokraterna i delstaterna Idaho, Michigan, Washington, Mississippi, Missouri och North Dakota till valurnorna för att säga sitt om vem som ska bli partiets presidentkandidat.

Rösterna är ännu inte helt färdigräknade under onsdagsmorgonen, svensk tid, men flera amerikanska medier utropar Joe Biden som vinnare i Mississippi, Missouri och Michigan och Idaho. Det rapporterar bland andra CNN, där man kan följa rösträkningen i realtid.

Demokraternas primärval

– Jag vill tacka Bernie Sanders och hans anhängare för deras outtröttliga energi och passion, säger Biden om sin rival i segertalet, enligt TT.

Michigan extra viktig

Enligt SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg är Michigan extra viktig för kandidaterna, dels då delstaten har flest delegater av delstaterna i tisdagens val, 125 stycken, dels då det är den första delstaten i det så kallade rostbältet som går till val.

– Den kandidat som nu får en bra start och tar hem den här viktiga delstaten kan föra med sig stödet till andra industriområden, säger Stefan Åsberg.

Skulle prognoserna hålla i sig skulle det bli ännu en framgång för Joe Biden, som leder kampen om att få bli Demokraternas presidentkandidat före senatorn Bernie Sanders.

Jämn kamp i Washington

Vid 08-tiden på onsdagen, svensk tid, är det ännu för tidigt att se vem som går mot vinst i Washington och North Dakota, där cirka 70 procent respektive cirka 63 procent av rösterna är räknade.

I Washington är det nästan helt lika mellan Sanders och Biden och i North Dakota leder Sanders med ett stort försprång.

Inställda kampanjmöten

Den rådande corona-oron i världen har fört med sig att båda kandidaterna ställt in sina kampanjmöten i Ohio under kvällen.

”Vi lyssnar till varningar från delstatens företrädare, som har meddelat oro över att hålla stora evenemang inomhus under coronautbrottet”, meddelade en talesperson för Sanders kampanj, enligt TT.

Sanders själv har inte gett några uttalanden om tisdagens valomgång, rapporterar CNN.

Guide: Så fungerar primärvalen i USA

Antal delegater som står på spel

Michigan – 125 delegater

Washington – 89 delegater

Missouri – 68 delegater

Mississippi – 36 delegater

Idaho – 20 delegater

North Dakota – 14 delegater

Källa: CNN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet