En sjuksköterska administrerar medicin till en patient på ett sjukhus i Wuhan, Kina. Foto: Chinatopix/AP/TT

86 personer avled under fredagen – dödligaste dygnet hittills

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran från coronaviruset rapporteras ha stigit till 724 fall, enligt kinesiska hälsomyndigheter. 86 personer avled under fredagen, vilket är den högsta siffran under ett dygn hittills.

Hittills har två personer som befunnit sig utanför Kina avlidit i samband med viruset. Uppgifter om personernas medborgarskap är dock osäkra.

Under fredagen rapporterades även det första dödsfallet av en 60-årig amerikansk medborgare i kinesiska Wuhan. Personen ska sedan innan ha haft hälsoproblem, uppger två närstående källor till New York Times.

”Våra djupaste kondoleanser till familjen för deras förlust. Av respekt för familjen, har vi inga fler kommentarer”, meddelar en talesperson för den amerikanska ambassaden.

En japansk man som vårdades i Wuhan har också avlidit. Den officiella dödsorsaken har attribuerats till lunginflammation, men enligt Japans utrikesdepartement misstänks det finnas ett samband till coronaviruset.

Närmar sig sars-epidemin

Antalet dödsfall närmar sig därmed de 774 som dog under sars-epidemin under 2002-2003. Men andelen dödsfall av alla smittade är dock väldigt låg jämfört med sarsutbrottet och dödligheten av coronaviruset anses låg.

Den officiella siffran över personer som har insjuknat i Kina har överstigit 34 000, enligt kinesiska hälsomyndigheter.

Den snabba ökningen av smittade personer har därmed skapat brist på sjukhusplatser. Därför har man nu byggt ett nytt sjukhus som står färdigt i Wuhan efter endast 8 dagar, med vårdplatser för 1500 patienter och 32 avdelningar.

Karantän i Hongkong

Invånare i Hongkong uppmanas att stanna inomhus. Medan 2-veckors obligatorisk karantän införs för resenärer från fastlandskina. Den som bryter karantänen riskerar böter och fängelsestraff, enligt BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.