En person har skrivt ”farväl Li Wenliang” i snön, en blid som under fredagen cirkulerat på kinesiska chattforumet WeChat, enligt BBC. Foto: Chinatopix/AP

Virusläkarens död väcker ilska i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Li Wenliang, den läkare som var bland de första som varnade om ett nytt coronavirus, dog under fredagen i virussjukdomen. Hans död har väckt en ovanlig våg av ilska mot Kinas ledning i sociala medier i landet, rapporterar flera medier.

Li Wenliangs död väckte till en början stor sorg i sociala medier i Kina. Den följdes dock snabbt av uttryck av ilska mot Kinas ledning och hur de hanterat läkaren som i december försökte varna om ett nytt, sars-liknande virus.

På landets stora sociala plattform, Weibo, var under torsdagen de två största diskussionsämnena ”Wuhanregeringen är skyldig doktor Li Wenliang en ursäkt” och ”vi vill ha yttrandefrihet”. Nästan alla inlägg blev hastigt borttagna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och BBC.

Tidigare har det riktats stor kritik mot hur kommunistpartiet hanterat spridningen av viruset i Kina. Ledningen anklagas för att inte ha tagit utbrottet på allvar i tid.

Utredning inleds

Statskontrollerade medier rapporterade först att Li Wenliang avlidit tidigt på torsdagen, men inläggen togs sedan bort. Istället kom rapporter om att ögonläkaren getts livsuppehållande behandling och att hans tillstånd var kritiskt. Till slut bekräftade sjukhuset att läkaren var död och den nya tidpunkten för dödsfallet angavs till klockan 02.58 på fredagen.

Nu meddelar Kinas statliga antikorruptionsbyrå att en utredning har tillsatts efter läkarens död och att personal skickas till den coronavirusdrabbade staden Wuhan.

Tillrättavisad av polis

Li Wenliang arbetade vid ett sjukhus i Wuhan och i december larmade han om ett nytt sars-liknande virus i en chattgrupp med andra läkare. Senare fick han ett besök av polisen och anklagades för alarmism och för att sprida falska rykten.

I början av januari insjuknade Li Wenliang och en tid senare testades han positivt för coronaviruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer