Croissantkris hotar Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Det råder croissantkris i Frankrike. Orsaken är att priset på smör skjutit i höjden. Nu varnar franska bagarförbundet för att prisökningen sätter en ohållbart ekonomisk press på industrin.

Croissanten, som till en tredjedel består av smör, hotas av höjda smörpriser. Priset på smör uppges ha ökat med 92 procent fram till maj. Branschföreträdare varnar för att priset på croissanter och andra bakverk kan komma stiga väldigt snabbt.

– Olyckligtvis kommer situationen att förvärras de närmaste veckorna med en stor risk för brist på smör, säger Fabien Castanier, generalsekreterare i bagarförbundet, till TT.

Uppgången sägs beror på minskade mjölkmängder i Europa och i synnerhet i Frankrike. Samtidigt har efterfrågan ökat, både nationellt och internationellt.

– Om de inte har råd att äta croissant längre, då blir det katastrof, säger Papa Seck, bagare på ett franskt café i Stockholm.

Företeelsen med smörbrist är inte unik för Frankrike. I Sverige ska smörpriserna ökat med 20 procent sedan årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.