Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Horst Seehofer, ledare för CSU, systerparti till regerande partiet CDU. Foto: TT

Källor: CSU-ledaren Seehofer erbjuder sig att avgå efter migrationskonflikt med Merkel

Uppdaterad
Publicerad

CSU-ledaren Horst Seehofer, systerparti till det regerande CDU i Tyskland, har erbjudit sig att lämna uppdragen som landets inrikesminister och partiledare, uppger källor till nyhetsbyrån DPA. Men Seehofer kan bli kvar, om Tysklands förbundskansler Angela Merkel backar i den infekterade migrationskonflikten.

Sent på söndagskvällen kom de första uppgifterna i flera tyska medier om att Horst Seehofer tänker avgå, både från posten som inrikesminister och partiledarrollen i CSU. Efter detta kom ett uttalande från CDU:s ledning sitt stöd för förbundskansler Angela Merkels EU-överenskommelse om migration, skriver Bild.

Seehofer kan dock tänka sig att stanna kvar på sin ministerpost och som CSU-ledare, om Merkel backar i migrationsfrågan.

Krismötet fortsätter

Hotet från Seehofer, som refereras via källor i tyska medier, har satt den tyska regeringen i gungning. Å andra sidan verkar inte Seehofers parti berett att bryta med Merkel. Konflikten bottnar i Merkels linje i EU om flyktingpolitiken, som Seehofer tycker är för generös.

CSU:s krisöverläggningar fortsätter på måndagsmorgonen.

Enligt DPA ska CSU:s gruppledare i parlamentet, Alexander Dobrindt, ha sagt att Seehofer inte kommer kunna ges tillåtelse att avgå. Exakt vad som gäller är i nuläget oklart, och Seehofer har själv inte uttalat sig om saken.

Det bayerska partiet CSU, som stödjer regerade kristdemokratiska CDU, höll under söndagen möte om hur man skulle ställa sig till den uppgörelse kring migrationspolitik som Tysklands förbundskansler Angela Merkel kom hem med från EU-toppmötet tidigare i veckan.

Stängda gränser

Horst Seehofer har tidigare hotat med att stänga delstaten Bayerns gränser för utomeuropeiska migranter, något som skulle kunna leda till att regeringskoalitionen spricker.

Kärnfrågan har nu blivit om EU-uppgörelsen är tillräcklig som säger att enskilda länder får hindra asylsökande från att resa vidare till ett annat EU-land för att själva välja var de vill söka asyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.