Emmanuel Macron och Angela Merkel. Foto: TT

EU-ledarna överens efter nattmangling – Löfven är inte nöjd

Uppdaterad
Publicerad

EU-ledarna kom överens om att snabbt undersöka om det kan skapas asylcentra runt Medelhavet för att ta hand om människor som beger sig ut i båtar till Europa. Samtidigt ska det på frivillig basis skapas asylcentra i EU-länder där det ska i en snabb process ska prövas vilka som har rätt till skydd och vilka som ska skickas tillbaka.

Men statsminister Stefan Löfven är inte nöjd med överenskommelsen, säger han till SVT.

EU-toppmötet i Bryssel pågick hela natten, sen Italiens regering hotat att blockera alla beslut med veto om inte Italien får hjälp med att ta hand om de människor som kommer över Medelhavet från Nordafrika. Strax innan klockan 05 på morgonen meddelade Donald Tusk att de 28 ledarna var överens.

– Jag är inte nöjd, eftersom det inte finns någon uppgörelse om fördelning av asylsökande i alla EU-länder, men det ska diskuteras vidare, sa Stefan Löfven (S) till SVT Nyheter när han kom ut från mötet.

LISTA: Här är EU:s slutsatser om migrationen

”Asylcentra inte aktuellt”

På SVT:s fråga om Sverige har åtagit sig att inrätta asylcentra eller ta emot flyktingar från Medelhavet svarade Stefan Löfven att det inte alls är aktuellt.

– När det gäller asylcentra så ska det nu undersökas med FN:s flyktingorgan UNHCR om och hur det ska gå till, men det är inget som sker snabbt, det är inte aktuellt, sa Stefan Löfven.

”En framgång”

Under natten agerade Frankrikes president Emmanuel Macron för det han kallade ”frivillig solidaritet” med övervakade asylcentra inom EU-länder, dit migranter och flyktingar från Medelhavet ska föras. Enligt diplomater förklarade tio länder att de är intresserade att delta. Frankrike, Tyskland och Nederländerna ska ha anmält sitt intresse.

Ledarna för Frankrike, Tyskland och Italien förklarade alla att överenskommelsen är en framgång.

EU-toppmötet tog också beslut om att stärka EU:s bevakning och kontroll av yttre gränser. Ytterligare pengar anslogs till EU:s Afrikafond för utvecklingsprojekt i Afrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.