Berlins nya storflygplats har fått ett nytt öppningsdatum. Foto: Tobias Schwarz/AFP/TT

Då öppnas Berlins nya flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Berlins nya storflygplats ska öppna den 31 oktober nästa år, är det tänkt. Det blir i så fall nio år senare och åtskilliga miljarder kronor dyrare än beräknat.

– Datumet är spikat, sade Engelbert Lütke-Daldrup, vd för Flughafen Berlin Brandenburg (FBB), bolaget som ska driva flygplatsen, vid en pressträff på fredagen.

Han medgav att det fortfarande återstår elva månaders hårt arbete.

”Den här gången kommer det gå vägen”

Förbundslandet Brandenburgs regeringschef, socialdemokraten Dietmar Woidke, är optimist.

– Den här gången kommer det att gå vägen, säger han.

Anton Hofreiter från partiet De gröna är mer avvaktande och kallar planen ”mycket ambitiös med tanke på problemen som återstår att lösa”.

Flygplatsbygget inleddes 2006 och flygplatsen skulle ha öppnat 2011 var det tänkt. Men konstruktionsmissar har försenat invigningen. Dessutom dömdes 2016 en tidigare chef för mutbrott.

Från 1,7 till 6,5 miljarder euro

Under tiden har prislappen stigit, från ursprungliga 1,7 till runt 6,5 miljarder euro.

Tanken är att flygplatsen Berlin-Brandenburg, med tilläggsnamnet Willy Brandt, ska ersätta de två existerande flygplatserna Tegel och Schönefeld. Men i en folkomröstning 2017 röstade Berlinborna för att behålla Tegel efter farhågor att den nya flygplatsen skulle vara för liten redan när den öppnas. De styrande håller dock fast vid att den nya storflygplatsen ska vara den enda i huvudstaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer