Dagen efter dådet i Ankara – Turkiet på toppmöte i Moskva om Syrienkriget

Uppdaterad
Publicerad

En mördad rysk ambassadör mitt under en konstutställning, och en man gripen efter skottlossning utanför USA:s ambassad. Två händelser i samma stad, på samma dag. Inte ens ett dygn efter dramatiken i Turkiets huvudstad möts nu turkiska och ryska ministrar i vad som beskrivs som ett nyckelmöte om kriget i Syrien.

Mannen ska ha hållit hagelgeväret gömt innanför sin rock fram till att han drog fram det och öppnade eld utanför USA:s ambassad i Ankara på måndagen, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu. Totalt avlossade mannen mellan åtta och nio skott, rakt upp i luften, innan han kunde gripas.

Timmar innan hade chockerande bilder kablats ut på vad som tidigt konstaterades vara en kallblodig dödsskjutning inne på ett konstmuseum i Ankara. Den ryske ambassadören Andrei Karlov sköts till döds av en 22-årig man som till vardags tjänstgör i turkiska polisens insatsstyrka.

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Attentatsmannen ropade sedan ”Glöm inte Aleppo! Glöm inte Syrien!” innan han sköts till döds i samband med den stora polisinsats som inleddes omedelbart på platsen. Attacken fördömdes av såväl FN som USA, Ryssland och Turkiet. De två sistnämnda staternas ledare, Putin och Erdogan, är också eniga om att attacken är att betrakta som ”en provokation”.

Möts i Moskva om Syrien

Relationen mellan Turkiet och Ryssland har varit hårt ansträngd sedan Turkiet i november 2015 sköt ner ett ryskt stridsflygplan som kommit på turkiskt luftrum. Följden blev bland annat en rysk bojkott av turkiska jordbruksprodukter och turistorter. I somras återupprättades relationerna mellan länderna, men handelsförbindelserna är inte som förr.

Till detta kommer den till synes olösliga frågan om kriget i Syrien. Dagen efter mordet på den 62-årige ryske ambassadören och skottlossningen utanför USA:s ambassad i Ankara hålls i dag vad som beskrivs som ett ”nyckel-möte” om Syrien, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Vid detta möte väntas utrikes- och försvarsministrar från Turkiet, motståndare till Assad-regimen och dess allierade, möta Ryssland och Iran. Redan under måndagskvällen rapporterade Reuters att mötet kommer att innehålla samtal om dåde på konstmuseet i Ankara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Mer i ämnet