God stämning mellan Egyptens president al-Sisi och Donald Trump Foto: AFP

Trump om Egyptens president: Min vän

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump är inne på andra dagen av sin första utlandsresa som president. Resan har inletts i Riyadh i Saudiarabien, där Trump i dag ska hålla tal inför 50 ledare från muslimska majoritetsländer. Under morgonen har han suttit i möte med flera av dem.

Trumps andra dag i Saudiarabien inleds med möten med ledare från bland annat Bahrain, Qatar, Egypten och Kuwait, skriver AP. Därefter ska han hålla sitt tal om bekämpning av extremism – enligt ett utkast till talet, som AP tagit del av, ska han uppmana ledarna att ”driva ut terroristerna från era heliga platser”.

Under morgonens möten har stämningen hittills varit vänlig. Först ut var kungen av Bahrain – Trump sade att länderna ”har en underbar relation” som dock präglats av ”viss spänning”. Han lovade att förbättra läget, utan att närmare specificera vad han hänvisar till.

Trumps första utlandsresa

Även kungen av Bahrain hyllade relationen mellan de två länderna.

Hjärtligt möte med den egyptiske presidenten

Inför mötet med emiren av Qatar stod ”massor av vacker militärutrustning” på diskussionsordningen, enligt Trump. Han tillade att de två länderna varit ”vänner under en lång tid”.

LÄS MER: Trump i Saudiarabien – lämnar politiskt kaos bakom sig

Mötet med Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi blev än hjärtligare – Trump kallade al-Sisi för sin vän, och hyllade honom för insatserna i samband med att den amerikanska biståndsarbetaren Aya Hijazi släpptes fri efter tre år i egyptisk fångenskap.

al-Sisi menade i sin tur att Trump har ”en unik personlighet” som tillåter honom ”att göra det omöjliga” – något som en leende Trump besvarade med ”jag håller med”. Därtill passade al-Sisi på att bjuda in Trump till Egypten, vilket den amerikanske presidenten accepterade. Besöket ska enligt Trump bli av ”inom kort”.

Ska tala om islam

I dag är det dessutom dags för USA:s president Donald Trump att hålla sitt utlovade ”inspirerande men raka” anförande om islam. Ett av talens teman är kampen mot radikal terrorism, som Trump vill ena de arabiska länderna kring. Ansträngningen beskrivs som en kamp mellan gott och ont, enligt ett utkast som nyhetsbyrån AP fått se.

”Vi är inte här för att tillrättavisa – att säga hur andra människor ska leva, göra eller vara. Vi är i stället här för att erbjuda partnerskap i att bygga en bättre framtid för oss alla”, väntas Trump säga, enligt utkastet.

LÄS MER: Melania valde bort slöja – trots makens kritik mot Obama

Inför Trumps resa har talet väckt stor uppmärksamhet. Inte minst sedan det blev känt att det är den kontroversielle rådgivaren Stephen Miller som författat anförandet, enligt bland andra CNN.

Miller var huvudarkitekt bakom det hårt kritiserade inreseförbudet som innebar ett stopp för medborgare i sju i huvudsak muslimska länder (dock ej Saudiarabien) att resa in i landet. Förslaget har förkastats av amerikanska domstolar.

Trump ska enligt programmet i dag också inviga ett nytt center som ska bekämpa radikalisering.

Bakgrund: Donald Trumps resa

Schemat för USA:s presidentpar Donald och Melania Trumps första utlandsresa i ämbetet:

  • 20 maj: Kaffe med Saudiarabiens kung Salman, högtidlig bankett och bilaterala möten med flera medlemmar av kungahuset och det saudiska styret. Undertecknade av avtal rörande ekonomi och säkerhet.
  • 21 maj: Bilaterala möten och ett större gemensamt möte med ledare från länderna runt Persiska viken. Lunch med ledare från ett 50-tal muslimska länder vid vilken Trump ska hålla ett tal om islam. Invigning av ett nytt center som ska bekämpa radikalisering. Deltagande i ett Twitterforum med unga.
  • 22 maj: Paret Trump reser vidare till Jerusalem. Möten med Israels president Reuven Rivlin och premiärminister Benjamin Netanyahu. Kransnedläggning vid Yad Vashem, ett minnescenter för Förintelsen. På kvällen äter paren Trump och Netanyahu middag tillsammans.
  • 23 maj: Trump möter palestiniernas president Mahmud Abbas i Betlehem. Senare besöker han Heliga gravens kyrka (även kallad Uppståndelsekyrkan) samt Västra muren (även känd som Klagomuren) i Jerusalem.
  • 24 maj: Presidenten möter påve Franciskus samt andra högt uppsatta i Vatikanen. Senare träffar han Italiens president Sergio Mattarella i Rom.
  • 25 maj: Möten med Belgiens kung Philippe och landets premiärminister Charles Michel samt andra stats- och regeringschefer som är i Bryssel för försvarsalliansen Natos toppmöte. Besök vid EU:s högkvarter, arbetslunch med Frankrikes nye president Emmanuel Macron. På eftermiddagen talar Donald Trump vid Nato-toppmötet, på kvällen är det middag med deltagarna.
  • 26 maj: G7-möte på den italienska ön Sicilien. Möten med flera ledare, bland dem Italiens premiärminister Paolo Gentiloni. På kvällen konsert med La Scalas filharmoniska orkester.
  • 27 maj: Trump talar till amerikanska försvarsanställda och deras familjer om resan innan han återvänder till Washington DC.

Källa: ABC News och Vita huset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps första utlandsresa

Mer i ämnet