Värderingsfrågor när EU mötte Trump

Uppdaterad
Publicerad

EU och USA är överens om en del – men inte allt, konstaterar EU-ledarna efter att ha tagit emot president Donald Trump i Bryssel.

En dryg timme fick EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk med USA:s nye president Donald Trump i förmiddags för att försöka få ny värme i de gnisslande relationerna.

LÄS MER: Britter rasande över läckor från utredningen

Trumps första utlandsresa

Efteråt stod det klart att vissa saker fungerar. Men inte allt.

– Min känsla är att vi är överens på många områden, framför allt i kampen mot terrorismen. Men vissa frågor är fortsatt öppna – till exempel klimat och handel – och jag är inte hundraprocentigt säker på att vi kan säga att vi har en gemensam åsikt om Ryssland. Men när det gäller konflikten i Ukraina så verkar det som vi har samma linje, sade Tusk i ett kort uttalande till pressen i Bryssel sedan Trump lämnat EU-ledningens eleganta Europabyggnad.

USA:s president Donald Trump och Frankrikes president Emmanuel Macron före en arbetslunch innan NATO:s toppmöte inleds i Bryssel, Belgien. Foto: TT/REUTERS/Peter Dejong/Pool

Fantastisk påve?

Det lilla som förmedlades av vad ledarna sade till varandra under mötets inledning handlade mest om Trumps reseberättelser från Saudiarabien, Mellanöstern och Rom.

LÄS MER: Här besöker Donald Trump Klagomuren

– Det var väldigt spektakulärt. Jag tror aldrig jag har sedan något liknande, sade Trump om Saudiarabien, enligt Reuters.

President Donald Trump i välkomstceremonin i Riyad.

– Sedan åkte vi till påven. Väldigt imponerande. Påven är fantastisk, förklarade han sedan om besöket i Vatikanen.

”Värderingar”

Efter mötet poängterade EU-ledaren Tusk att han betonade vikten av ”grundläggande västliga värderingar som frihet, mänskliga rättigheter och respekt för mänsklig värdighet”.

– Den största uppgiften vi står inför i dag är att ena den fria världen runt de värderingarna, inte bara runt intressen. Värderingar och principer först – det är vad vi i Europa och USA bör säga, förklarade EU:s permanente rådsordförande.

LÄS MER: Trump höll tal till muslimska ledare

Gnissel mellan EU och Trump

Donald Trump väckte irritation i Belgien redan i januari 2016 då han utnämnde Bryssel till ett ”helveteshål”, med anledning av att flera av gärningsmännen i terrordåden i Paris i oktober 2015 kom från just Bryssel.

Strax före sitt tillträde som president i januari sade Trump dessutom att Storbritanniens väntande utträde ur EU är ”väldigt bra” och att han tror ”att andra kommer att lämna”.

Trumps syn på internationell handel har dessutom lett till att förhandlingarna om ett frihandelsavtal med EU – kallat TTIP – tills vidare lagts på is.

Osäkerheten i relationerna mellan Washington och Bryssel märks också i att den nya USA-ledningen ännu inte utsett någon ny EU-ambassadör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps första utlandsresa

Mer i ämnet