Storbritanniens Theresa May planerar att ta upp frågan om läckor med Donald Trump i dag. Foto: TT

Britter rasande över läckor från utredningen

Uppdaterad
Publicerad

London har skällt ut Washington efter upprepade läckor av delat material om utredningen av terrordådet i Manchester. Enligt BBC slutar nu polisen i Manchester som utreder dådet att dela med sig av information till USA.

På väg in till NATO:s toppmöte i Bryssel på torssdagen sa Storbritanniens premiärminister Theresa May att hon kommer diskutera läckorna när hon möter USA:s president Donald Trump.

–Vi har en särskild relation med USA. Det är vårt djupaste partnerskap på försvars- och säkerhetssidan, konstaterar Theresa May på väg in till dagens Nato-toppmöte i Bryssel.

LÄS MER: Trump hos Nato – med både piska och morot?

– Naturligtvis bygger det partnerskapet på förtroende och en del av det är att veta att underrättelser kan utbytas konfidentiellt och jag kommer att göra klart för president Trump i dag att information som delas mellan olika rättsskipande myndigheter måste hållas säker, säger May i Bryssel enligt Reuters.

Rasande över läckorna

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd och personer inom brittiska underrättelseorgan uppges vara rasande över läckorna.

Bland annat läckte information om den misstänkte självmordsbombarens identitet till amerikanska medier innan britterna var redo att gå ut med uppgifterna.

– Brittisk polis har varit väldigt tydlig med att den vill ha kontroll över informationsflödet, säger Rudd till BBC.

LÄS MER: Flera räder i jakten på nätverket bakom Abedi

– Det är väldigt irriterande att det släpps från andra källor och jag har varit väldigt tydlig till våra vänner att det inte bör hända igen.

Rudd pratade i telefon med John Kelly, USA:s minister för inrikes säkerhet, under dagen och frågan togs då upp.

New York Times publicerade bilder

Kort efter Rudds tillrättavisning publicerade New York Times bilder av bombrester på Manchester arena, som verkar komma från polisutredningen. Bomben som användes i terrordådet i Manchester hade en kraftfull sprängladdning och noggrant packat splittermaterial, enligt tidningen.

– Vi är rasande. Det är fullständigt oacceptabelt, säger en regeringskälla.

– De här bilderna har läckt från USA och utgör en stress för offren, deras familjer och allmänheten. Frågan har lyfts på varje relevant nivå av brittiska myndigheter med de amerikanska motsvarigheterna, säger källan till The Guardian.

TV: Tidslinje: Dådet i Manchester

Läckorna verkar, enligt The Guardian, komma från amerikansk underrättelseverksamhet till journalister. Uppgifterna innehåller information som delas mellan USA och Storbritannien som en del av ett långvarigt utbyte av säkerhetsinformation mellan länderna.

Polisen: Förtroendet undergrävs

Även från den brittiska polisen kommer kritik mot läckorna från utredningen. En talesperson för polisens nationella anti-terrorgrupp säger till The Guardian att förtroendet har rubbats i de ”viktiga relationerna med underrättelse- och säkerhetstjänster i världen”:

– När det förtroendet bryts undergrävs dessa relationer och det undergräver våra undersökningar och förtroendet hos offer, vittnen och deras familjer. Skadan blir ännu större när det även handlar om otillåtna avslöjanden av möjliga bevis mitt i en stor anti-terrorundersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet