Den brittiska polisen tror att Abedi fick hjälp av andra för att bland annat tillverka bomben som tog 22 människors liv. Foto: TT

Flera räder i jakten på nätverket bakom Abedi

Publicerad

En intensiv jakt på Salman Abedis medhjälpare fortsätter i Storbritannien. Tidigt på torsdagsmorgonen har ytterligare två män gripits i Manchester-området, i jakten på medskyldiga, twittrar polisen.
Enligt läckta uppgifter ska bomben som användes varit så avancerad att man tror Abedi fick hjälp med att tillverka den.

Den brittiska polisen har under onsdagskvällen och torsdagsmorgonen fortsatt göra räder i jakt på de män och kvinnor som kan ha hjälpt Salman Ramadan Abedi, 22-åringen bakom attacken i Manchester.

Totalt åtta män i Storbritannien har hittills gripits efter attentatet, skriver polisen på Twitter.

Polisen misstänker att Abedi var en del av ett större nätverk och att han inte tillverkade bomben som tog 22 människors liv själv. Det skulle betyda att den så kallade bombmakaren fortfarande kan vara på fri fot.

LÄS MER: Familjen till bombaren grips

Bilder läcka på bomben

Samtidigt visar fotografier som läckt från polisen i Storbritannien, och publiceras i The New York Times, att bomben förmodligen låg i en blå ryggsäck på Salman Abedis rygg – och verkar ha varit mer avancerad än andra hemmagjorda sprängladdningar.

Bilderna ger en glimt av hur bomben såg ut innan den slet sönder människorna som fanns runt gärningsmannen. En blodstänkt metallcylinder, ett sotigt batteri som klyvts på mitten, resterna av en blå ryggsäck, och skruvar och muttrar blir viktiga pusselbitar.

LÄS MER: ”Ett attentat på ens egen tröskel”

Skruvar och muttrar används vanligen som splitter för att maximera sprängverkan, och känns igen från många hemmagjorda bomber. Amerikanska experter som analyserat bilderna lägger i stället vikt vid cylindern och batteriet.

Cylindern, som kan ha varit utlösaren, ser ut att vara utrustad med ett mindre kretskort i ena änden, som kan tyda på att Salman Abedi både haft möjlighet att utlösa bomben på plats eller genom fjärrstyrning.

Resterna från batteriet skvallrar i sin tur om att det verkar ha varit starkare än i många andra bomber som används vid terrorattentat.

Bilder från brittiska polisen, som nu publiceras av New York Times, visar delar av bomben som användes i Manchester. Foto: TT/AP

Tio har gripits

Den misstänkte gärningsmannens pappa och yngre bror har tidigare gripits av en antiterrorstyrka i Libyen.

– Vi har bevis för att han och hans bror har kopplingar till Daish (IS). Vi har följt honom i över en och en halv månad, säger Ahmad bin Salim, talesperson för den libyska antiterrorstyrkan Rada, om den yngre brodern, till Reuters.

LÄS MER: Tidslinje – terrordådet i Manchester

Enligt libyska säkerhetskällor var Abedis pappa en gång medlem av en militant grupp med kopplingar till al-Qaida, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Mannen nekar inblandning i gruppen. Familjen har dock nära band till Al-Qaeda-medlemmar. Hustrun till en al-Qaida-medlem som misstänks vara involverad i bombningarna av två amerikanska ambassader 1998 berättar för AP att hon bott tillsammans med Abedis mamma.

Jakten fortsätter

Den brittiska polisen har en lång lista på spår att följa upp. Bland annat kollar man om 22-åringen kan ha haft kopplingar med en rad sedan tidigare kända terrorister, bland annat terrorceller som står bakom dåden i Bryssel och Paris.

LÄS MER: Ariana Grande ställer in konserter

Abedis 20-årige lillebror ska ha erkänt att de båda var med i IS och att han kände till planen att attackera en Ariana Grande-konsert, rapporterar AP med hänvisning till uppgifter från libyska antiterrorstyrkan.

Även en 23-årig storebror är gripen i Storbritannien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet