”Det tjänar ingenting till att oroa sog”, säger Manchester-bon Mord Foto: Mathias Gerdfeldter

”En konstig känlsa – ett attentat på ens egen tröskel”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Storbritannien höjt sin terrorberedskap till max, hänger orosmolnet kvar över mångas huvuden under morgonrusningen i Manchester. Samtidigt genomsyrar fortfarande en gemenskapskänsla staden, den andra morgonen efter måndagskvällens attentat.

– Det är en konstig känsla, ett attentat på ens egen tröskel, säger en Manchesterbo, på sin cykel på väg till jobbet.

– Men vad tjänar det till att oroa sig?

När Manchester vaknar på onsdagen, efter måndagskvällens fruktansvärda dåd mot konsertarenan där Ariana Grande uppträdde, är det till en vardag som inte liknar någon annan.

– Det här är ingen vanlig onsdag, säger Mord , som stannat till på sin cykel på torget Albert Square, på väg till jobbet.

Terrorattack i Manchester

LÄS MER: Attacken i Manchester – det här vet vi

”Världen är här”

Han tar den här vägen förbi jobbet varje dag, men stannar i dag till en stund, och tar några bilder av de blommor som placerats ut på torget, men också på det stora pressuppbåd som fortfarande finns kring platsen.

– Världen är här, och allas ögon är ju på Manchester nu, säger Mord.

– Det är en konstig känsla. Ett attentat av en självmordsbombare på ens egen tröskel, det är en helt ny erfarenhet, säger han.

”I går var det panik”

Det är verkligen en påtagligt annorlunda känsla i denna morgonrusning. En del passerar skyndsamt det centrala torget på väg till sina arbeten, men många stannar också till, och reflekterar framför blommor och hyllningar som dekorerar flera av torgets hörn.

Blommor på gatan i Manchester Foto: Mathias Gerdfeldter, SVT

– Jag ville komma förbi och se allt det här. I går var det panik, de evakuerade ju köpcentret här ett tag, säger Sharon, som också tagit en kort paus på vägen till kontoret.

– Det är bara fantastiskt hur invånarna har reagerat på det som har hänt. Dels alla pengar som samlats in till de anhöriga, och dels så är det väldigt fint att se hur alla har kommit samman, säger hon.

LÄS MER: Manchester hedrade offren

Tårarna rinner än

Sharon Foto: Mathias Gerdfeldter, SVT

Sharon berättar hur hon i går tilläts gå hem mycket tidigare från jobbet, liksom många andra i stan, för att få möjlighet att vara tillsammans med nära och kära och bearbeta traumat som drabbat de allra flesta i staden.

Mitt på torget har en kvinna satt sig på huk och blickar bort mot ett av blomhaven med rödsprängda ögon och tårar som rinner.

Utöver polis och press finns också hjälparbetare på platsen för att finnas till stöd för de som påverkats av händelsen.

– Det är rörande att vara del av detta, säger Mike Adamson, vd för brittiska Röda korset, som i dag finns här på plats.

– Våra volontärer gör ett beundransvärt arbete, att arbeta med alla dessa svåra känslor. Det är nu en av våra prioriteringar, att erbjuda stöd till de personer och familjer som behöver det. Och vi ser också till att våra volontärer får bearbeta sina egna upplevelser.

”Vad tjänar det till att oroa sig?”

I natt kom beskedet från premiärminister Theresa May att Storbritannien höjer sin terrorhotsnivå till kritisk, den allra högsta graden på skalan.

LÄS MER: Hotnivån höjs till högsta möjliga i Storbritannien

– Det är väl för att de nu vet vem han var, de har fått nys om hans nätverk, och de ser väl en risk att de nu genomför något nytt innan de fångas in, säger Mord, som samtidigt inte är särskilt orolig för nya attentat.

-- Vad tjänar det till att oroa sig? Men vi kan väl vara lite mer uppmärksamma i alla fall.

LÄS MER: Minister: Gärningsmannen agerade inte ensam

”Regeringen gjorde oron värre”

För Sharons del är det dock svårare att släppa obehaget ur tankarna.

– Jag är orolig, regeringens beslut gjorde det bara värre, förklarar hon.

– Det gör en mer vaksam. Jag försöker hålla uppsikt om allting runt omkring mig. Tidigare gick jag runt mycket mer obrydd.

”Livet kommer snabbt igång igen”

Den oroskänslan ska också tas på allvar, menar Röda korsets Mike Adamson.

– Vi är alla oroliga, det är vi överallt i världen för hotet mot vanliga människor. Men vi ser också en stärkt känsla av gemenskap, att ta till vara på. Det är ändå vardag, människor här är på väg till jobbet, livet kommer snabbt i gång igen.

På en gata bort från torget står en caféanställd och delar ut gratis espresso till trötta förbipasserande.

– Det kan behövas i dag, säger han snabbt och ler, medan gatorna allt mer fylls på och stadens hjul snurrar vidare, denna ovanliga vardagsmorgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet