Foto: TT

Ministern: Bombaren fick troligen hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Terrorhotnivån i Storbritannien har höjts till högsta möjliga och utredarna blir allt mer övertygade om att den misstänkte terroristen inte agerade ensam. Uppgifter gör gällande att han nyligen ska ha rest till Syrien. Samtidigt sker razzior i Manchester-området.

På onsdagsförmiddagen greps tre personer som en del i utredningen av måndagens attack mot konsertarenan i Manchester. Det uppger polisen enligt AP. De ska ha gripits i samband med razzior i de södra delarna av staden, men i övrigt är uppgifterna ännu så länge knapphändiga.

I dag bekräftade även inrikesminister Amber Rudd det som många anat: Att den misstänkte Manchester-terroristen Salman Abedi troligen hade hjälp när han planerade det blodiga dådet som krävde minst 22 människors liv.

Terrorattack i Manchester

– Det mest sannolika, troliga, är att han inte gjorde detta på egen hand. Så underrättelsetjänsten och polisen följer nu alla ledtrådar för att få den information de behöver för att hålla oss säkra, säger hon till BBC Radio.

LÄS MER: Fångad av en övervakningskamera

Inrikesminister Amber Rudd och premiärminster Theresa May. Foto: TT

Reste till Syrien

Under onsdagen uppgav även Rudds franske kollega, inrikesminister Gerard Collomb, att såväl brittisk som fransk underrättelsetjänst hade information om att den misstänkte terroristen tidigare rest till Syrien och har bevisade kopplingar till IS.

– Det ska handla om en brittisk medborgare med Libyska rötter som plötsligt, efter en resa till Libyen och vidare till Syrien, radikaliseras och beslutar sig för att utföra denna attack, säger Gerard Colllomb till en fransk tv-kanal.

LÄS MER: IS tar på sig dådet

– Vi vet ännu inte om Abedi ingick i något nätverk, men kanske. Hur som helst hade han bevisligen kopplingar till Daesh (IS).

Enligt Reuters pressades Collomb av journalisten med fler frågor om hur han kunde känna till Abedis resa till Syrien. Den franske ministern hänvisade då till brittiska underrättelseuppgifter.

Militär på gatorna

Efter franskt exempel kommer det att bli avsevärt större militär närvaro vid utsatta platser i Storbritannien. Beskedet kommer sedan hotnivån efter det misstänkta terrordådet i Manchester höjts från ”allvarlig” till ”kritisk”.Premiärminister Theresa May varnade i ett tal till nationen sent i går kväll att en ny attack ”kan vara nära förestående” och att det inte går att utesluta att ett större nätverk ligger bakom dådet i Manchester.

LÄS MER: Detta vet vi – och detta vet vi inte

Den nya hotnivån i landet innebär att beväpnade soldater, som lyder under polisen, sätts in. De kommer till en början posteras vid särskilda platser, men kan också skickas till konserter och sportarrangemang, uppger polisen. Åtgärden, som har det engelska kodnamnet ”Operation temperer”, har aldrig införts förut. Den väntas tillåta upp till 5.000 soldater på gatorna

Foto: TT

Den misstänkte Salman Abedi är född i Manchester i en familj med rötter i Libyen. De har bott i stadsdelen Fallowfield i södra delen av staden i minst tio år. Det är bekräftat att han fanns med på säkerhetstjänstens lista, men ansågs inte som en högriskperson och ingick inte i någon pågående utredning.

23-åringen som greps i Chorlton utanför Manchester i tisdags rapporteras vara Salman Abedis bror. Polisen ska enligt the Guardian ha tillgång en övervakningsfilm som visar hur Salman Abedi går in på Manchester Arena bärande på en väska som tros ha innehållit en hemmagjord bomb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet