Foto: SVT/Iman Tahbaz

IS tar på sig Manchesterdådet

Uppdaterad
Publicerad

Terrorrörelsen Islamiska staten tar nu på sig dådet i Manchester, som hittills krävt 22 människors liv.

Det började med filmer på nätet där IS skröt om blodbadet som krävde minst 22 liv. Det yngsta bekräftade offret en åttaårig flicka. Och på tisdagseftermiddagen, tolv timmar efter dådet, bekräftade rörelsens ”officiella” propagandakanal al-Amaq att det är sekten som ligger bakom attacken mot konsertbesökarna i Manchester.

TV: Här smäller det – människor flyr i panik

IS påstår att bomben hade placerats ut på arenan i förväg. Detta går dock på tvärs mot informationen från polisen som hittills gjort gällande att dådet utfördes av en självmordsbombare i arenans entré.

Terrorattack i Manchester

Polisen tror sig också känna till identiteten på den nu döde gärningsmannen, men har valt att ännu inte göra den offentlig. Uppgifter till bland annat BBC gör gällande att det ska handla om en man, antingen brittisk medborgare eller boende i Storbritannien.

LÄS MER: Misstänkt terrordåd i Manchester – detta vet vi

I sin propaganda skriver IS att ”en soldat från Kalifatet placerade bomben där korsfararna träffades” för att sedan detonera den. Man påstår också att 30 människor dödades, betydligt fler än det officiellt bekräftade antalet.

Det inte ovanligt att IS tar på sig terrordåd som genomförs runt om i hela världen, från USA till Ryssland och Indonesien. Ofta är det svårt att avgöra om organisationen på något sätt varit direkt inblandad eller om det handlar om ensamvargar som på olika sätt svär trohet till IS strax innan de utför sina mordiska handlingar.

Enligt nyhetsbyrån AP så har amerikanska underrättelsekällor ännu inte kunnat bekräfta några kopplingar mellan IS och attentatet i Manchester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet