Foto: TT

Trump i möte med Abbas – lovar göra allt för fredsavtal

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump lovar under sitt besök i Betlehem att ”göra allt” för att få till ett fredsavtal mellan israeler och palestinier.

– President Abbas har försäkrat mig att han är redo att jobba mot det målet och i god anda och premiärminister Netanyahu har lovat samma sak, sade Trump sida vid sida med palestiniernas president Mahmud Abbas i Betlehem på Västbanken.

USA:s president Donald Trump fortsatte i dag sin första utlandsresa i ämbetet.

Under morgonen passerade presidentens bilkortege gränsövergången vid Rakels grav – från Israel till de palestinska områdena – och anlände till Betlehem på Västbanken, där han träffade Abbas.

Trumps första utlandsresa

LÄS MER: Trump till Israel – har lovat ”ordna fred”

Sittande intill palestiniernas president Mahmud Abbas lovade Donald Trump att göra allt för att få till ett fredsavtal mellan israeler och palestinier.

Abbas uttryckte fredsvilja

– President Abbas har försäkrat mig att han är redo att jobba mot det målet och i god anda och premiärminister Netanyahu har lovat samma sak, sade Trump i talarstolen i Betlehem.

Några detaljer om hur fred ska nås delade USA:s president dock inte med sig av. Men han sade att han ser fram emot att arbeta med Abbas, både i antiterrorinsatser och för att den palestinska ekonomin ska kunna leva upp till sin fulla potential.

LÄS MER: Trump: ”Kör ut extremister från denna jord”

Även Abbas uttryckte vilja att blåsa liv i fredsprocessen. Abbas sade att det inte är Israel utan ockupationen som palestinierna har problem med.

Båda ledarna uttrycker sitt deltagande med britterna, efter självmordsdådet i Manchester.

– Den här onda ideologin måste bort, allt oskyldigt liv måste skyddas, sade Trump och hänvisade till de möten han hade i Saudiarabien tidigare under sin resa, där stort fokus låg på arbetet mot våldsbejakande extremism.

LÄS MER: Här besöker Trump Klagomuren

Nämnde inte tvåstatslösning

I eftermiddags lade Donald och Melania Trump ner en krans vid Yad Vashem, ett minnescenter för Förintelsen, och presidenten höll därefter ett tal vid Israels museum.

Inte heller i det talet nämnde Donald Trump en tvåstatslösning. Men han sade att palestinierna är redo för fred – liksom ”min vän Benjamin (Netanyahu)”.

– Vi vet att både palestinier och israeler önskar fred för sina barn, slog Trump fast, inför en mycket entusiastisk publik.

I går besökte Trump som den första sittande amerikanske president Västra muren (även känd som Klagomuren) i Jerusalem. Han mötte även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Paret Trumps utlandsresa, deras första i ämbetet, går nu vidare till Italien, Vatikanen och Belgien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps första utlandsresa

Mer i ämnet