Foto: Scanpix

Dalli anlägger moteld i snushärvan

Uppdaterad
Publicerad

Turerna och ordkriget trappas upp kring den sparkade EU-kommissionären John Dalli. Han påstår i dag att det var det svenska tobaksbolaget Swedish Match som tog intativ och försökte muta honom.

Hälsokommissionären John Dalli avgick nyligen sedan antikorruptionsbyrån Olaf rapporterat att Dalli känt till, men inte agerat, när en maltesisk affärsman med vänskapsband till Dalli erbjudit Swedish Match ändrad EU-politik om snuset, i utbyte mot 500 miljoner kronor.

”Visste ingenting”
Men Dalli ger sig inte. På en fullpackad presskonferens i Bryssel i dag bedyrade han återigen sin oskuld i härvan.

-Jag visste ingenting. Jag var fullkomligt ovetande. Jag kan ju inte rapportera om något som jag inte kände till, hävdar Dalli och säger sig vara redo att gå till domstol för att bli rentvådd.

-Jag vill få upprättelse från herr Barroso. (EU-kommissionens ordförande)

Dalli hävdar tvärtemot att det var Swedish Match som försökte muta sig fram.

-Swedish Match var ganska påstridiga i sina förhandlingar med den maltesiske affärsmannen. Jag känner till  minst två tillfällen, dels 16 mars, dels 3 och 4 juli, då de erbjöd honom pengar för att få träffa mig. De ville försöka övertala mig att arbeta för att få bort förbudet mot snus i den nya EU-författningen, säger Dalli.

Swedish Match vill i dag inte kommentera Dallis anklagelser, utan hänvisar till antikorruptionsbyråns utredning.

Konspirationer
Olafs rapport är ännu inte offentlig, utan har skickats vidare till Malta för eventuella juridiska påföljder. Dalli spekulerar och insinuerar friskt under tiden att det antingen är tobaksindustrin som velat få bort honom, eller maltesiska politiska konkurrenter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-kommissionär i snushärva

Mer i ämnet