Foto: Scanpix

Misstänkt snusmutare gripen på Malta

Uppdaterad
Publicerad

Den maltesiske affärsman som pekats ut i turerna kring försöken att ändra EU:s snuspolitik har gripits.

Den maltesiske affärsman som pekats ut för att ha erbjudit Swedish Match ändrad EU-politik om det svenska snuset för omkring en halv miljard svenska kronor greps i början av veckan, anklagad för bland annat mutbrott, rapporterar maltesiska tidningar.

Mannen ska enligt Swedish Match ha hänvisat till sina kontakter till EU-kommissionären John Dalli, som tvingades avgå i oktober då en intern EU-utredning om korruption blev klar.

Utredningen har sedan dess skickats vidare till Malta där fallet utreds av polisen. Efter ett kort domstolsframträdande i tisdags beslutades att affärsmannen ska hållas kvar i minst 15 dagar, i väntan på att de viktigaste vittnen ska höras.

I torsdags lämnade John Dalli dessutom in en stämningsansökan mot Swedish Match i en domstol i Belgien, skriver Malta Today. Dalli anklagar bolaget för att ha ”spritt falsk information” om honom och hävdar att de möten som han ska ha haft med en maltesisk advokat som företräder Swedish Match aldrig har ägt rum.

I stämningen hänvisar Dalli också till att Swedish Match och tobaksindustrin i allmänhet bedrivit ”intensiv lobbyverksamhet” för att häva exportförbudet på snus och urvattna det tobaksdirektiv som snart läggs.

Dallis efterträdare Tonio Borg har efter sitt tillträde färdigställt direktivet, i förhoppning om att EU-kommissionen ska kunna lägga fram sitt förslag på onsdag, den 19 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-kommissionär i snushärva

Mer i ämnet