Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg (borgerliga Venstre) ställer sig inte avvisande till förslaget.

Danmark: ”Placera asylnekade på öde öar”

Uppdaterad
Publicerad

Placera människor som fått nej på sin asylansökan på obebodda öar. Förslaget från Dansk Folkeparti får nu visst stöd i den danska regeringen.

Dansk Folkeparti har länge argumenterat för att personer som nekats asyl och ska utvisas från Danmark kan placeras på någon av landets 300 obebodda öar.

Utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg (borgerliga Venstre) ställer sig inte avvisande till förslaget.

#flykt

Praktiska svårigheter

I ett mejlsvar till tidningen Berlingske säger hon att hon alltid är redo att titta närmare på goda idéer om hur kontrollen av dem som ska utvisas kan förbättras och att detta även gäller förslag från Dansk Folkeparti, som är ett stödparti till den danska regeringen.

Men hon ser vissa praktiska utmaningar.

Kan försvåra

Verkställandet av utvisningar görs ofta snabbt och då kan placeringen på en öde ö försvåra, resonerar hon.

Det kan också bli dyrt och eftersom en sådan boendelösning har karaktär av frihetsberövande kan det även bli problem i förhållande till konventionen om mänskliga rättigheter, resonerar hon.

Måste inte bli dyrt

I september fanns 921 personer i Danmark som fått avslag på asylansökan och väntade på utvisning. I nästan hälften av fallen bedömdes utvisning som omöjlig att genomföra.

Dansk Folkeparti anser att lösningen med en öde ö inte skulle behöva bli så dyr.

– Kanske kan vi finna en ö där det redan finns viss bebyggelse. Men annars kan det ju handla om allt från containerbostäder till tältläger, säger partiföreträdaren Martin Henriksen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet