Danmark förlänger paus av Astra Zenecas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Danmark kommer förlänga pausen av Astra Zenecas vaccin meddelade landets myndigheter under torsdagen pressträff.

– Vi behöver mer tid för att utreda detta, säger Søren Brostrøm, direktör för danska Sundhedsstyrelsen.

Bakgrunden att till en början stoppa Astra Zenecas vaccin i Danmark var ett fall med en 60-årig dansk kvinna som dött av blodproppar efter att hon fått vaccinet. Blodpropparna misstänktes ha varit en biverkning av läkemedlet.

Under två veckor pausades vaccineringen. I dag kom beslutet att landet fortsätter på samma spår genom att förlänga pausen med tre veckor. Ett beslut som danskarna inte är ensamma om att ha tagit.

– Vaccinet har stoppats i både i Danmark och andra länder. Det beror på misstänkta biverkningar av blodproppar och blödningar. Symtomen uppträdde inom de första 14 dagarna efter vaccinationen, säger Tanja Erichsen, enhetschef vid danska motsvarigheten till Läkemedelsverket under pressträffen.

”Koppling kan inte uteslutas”

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) har ännu inte kunnat fastslå orsakssamband mellan misstänkta biverkningar och vaccinet. Kopplingen utreds fortsatt.

Danmark väljer nu det säkra före det osäkra.

– Det kan inte uteslutas att det finns en koppling mellan vaccinet och den ovanliga sjukdomsbilden med ett lågt antal blodplättar och blodproppar, säger Tanja Erichsen.

Inlett en egen studie

Søren Brostrøm säger under presskonferensen att landet har inlett studier på vaccinbiverkningar inte bara efter Astra Zenecas vaccin, utan även på vaccinerna från tillverkarna Moderna och Pfizer.

– Det är både de redan kända fallen som måste undersökas till botten och de många nya rapporterna som måste undersökas. Vi behöver mer tid för detta, därför har vi förlängt stoppet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.