Flyktingar på centralstationen i Köpenhamn. Foto: TT

Danmark inför hårdare flyktingregler

Uppdaterad
Publicerad

Fler söker sig till Danmark sedan det blivit långa handläggningstider och ont om boende i Sverige. Oktober blev en rekordmånad med 3.600 asylsökande. Men nu ska flyktingpolitiken ska stramas åt ännu mer.

– Vi har en klar målsättning, det är att det ska komma färre flyktingar till Danmark, säger Marcus Knuth från regeringspartiet Venstre.

Den senaste statistiken från danska migrationsverket var ingen glädjande läsning för regeringen. Efter många månaders lågt asylsökande, steg antalet sökande 2.761 i september och 3.600 i oktober. 

– Vi vill inte ha en situation som i Sverige där asylmottagningen riskerar att bryta ihop, förklarar Marcus Knuth som är Venstres integrationspolitiske talesperson.

Vänliga danskar hjälper nyanlända

– Vi kallar dem inte för flyktingar utan ”ny borger”, säger Bettina Fellov vid frivilligföreningen Venligboerne i Dragörs kommun.

– Om vi ser på de nyanlända som medmänniskor och grannar underlättar det för alla, förklarar hon. 

Det slamrar rejält när hyllor monteras och möbler bärs in på ett lager. Dragörborna delar med sig generöst av sina gamla prylar, ingen nyanländ ska behöva sakna kläder, skor eller tv.

Venligboerne ser också till att ordna kontaktpersoner för de nyanlända. Föreningen ett 50-tal aktiva frivilliga och ytterligare 200 personer som hjälper till när de behövs.

– Det sprider sig som ringar på vattnet, många vill hjälpa till, berättar volontären Ana Dines.

Regeringen vill stoppa flyktingströmmen

På fredag ska statsminister Lars Løkke Rasmussen presentera nya förslag för att göra Danmark mindre attraktivt för flyktingar. Det som nu diskuteras är nya kortare tillfälliga uppehållstillstånd, försämrade bidrag och snabbare avvisning av de som fått avslag på sina asylansökningar.

En förklaring till att regeringen vill skärpa flyktingpolitiken är utvecklingen i Sverige. Åtstramningar på ena sidan Öresund påverkar det som händer på andra sidan.

Vill tacka Danmark

Dragör har drygt 13.000 invånare och ska i år ta emot 38 ”ny borger” och 48 under 2016. Med svenska mått är det ett mycket blygsamt antal, men trots det en utmaning. Många ensamma vuxna får bo i containerbostäder likt sådana som svenska militärer har på utlandsuppdrag.

Det finns bara en kokplatta och ingen tvättmaskin. Familjer har det bättre. 42-årige Ramon Hatam berättar att han är en lycklig människa, efter ett års väntan har han fått hit hustru och deras tre barn från Syrien. De bor i en fräsch, modernt utrustad trerummare i ett bra läge i Dragör.

– Jag vill verkligen tacka Danmark, säger Ramon Hatam.

I februari 2015 infördes nya regler för asylsökande.

Här är några av de viktigaste reglerna:

  • En person som får sin asylansökan godkänd ges ett tillfälligt uppehållstillstånd som gäller i ett år. Flyktingen ska avvisas från Danmark om situationen förbättras i hemlandet och det inte längre finns något individuellt hot.
  • Det går att inte att ansöka om familjeåterförening under det första vistelseåret.
  • Permanent uppehållstillstånd kan sökas efter fem års laglig vistelse i Danmark
  • Barn får, med vissa undantag, inte permanent uppehållstillstånd.
  • Uppehållstillstånd, både tillfälliga och permanenta, kan dras in om flyktingen besöker sitt hemland för till exempel semester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.