Danmarks statsminister Mette Frederiksen betonar att läget är allvarligt. Foto: Fredrik Hagen/TT

Danmark inför nya hårda restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Efter att antalet coronasmittade ökat explosivt från dag till dag inför Danmark hårdare restriktioner.

– Vi står inför en allvarlig situation, säger landets statsminister Mette Frederiksen.

Antalet bekräftade covidfall i Danmark har ökat senaste tiden och var femte av de smittade uppges vara unga vuxna mellan 20 och 29 år.

– Vi står inför en allvarlig situation och ser en explosiv ökning från dag till dag. Bara senaste dygnet är det 450 nya smittade, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens under fredagen.

Coronapandemin

Restriktionerna lyfts nu från lokal till nationell nivå och särskilt restriktionerna för nattlivet skärps. Alla restauranger, barer och även privata fester måste stänga klockan 22.

– Restauranganställda och besökare ska använda munskydd, säger SVT:s reporter Micke Nilsson.

Danskarna uppmanas även jobba hemma om möjligt, det gäller anställda inom både privat- och offentlig sektor.

För allmänna sammankomster sänks gränsen från 100 till 50 personer, med vissa undantag för evenemang då 500 personer tillåts om man kan följa myndigheternas krav på till exempel avstånd.

Oro för lockdown

Danmark stängde ner kraftigt i mars och lättade på restriktionerna i början på sommaren, men då ökade också smittokurvan. Regeringen är orolig för att det ska bli en för hård press på sjukvården, säger SVT:s reporter Micke Nilsson.

– Oron bland danskarna är stor nu. Man vill absolut inte tillbaka till situationen som var i våras när hela landet stängde skolor och arbetsplatser.

Hur kan det påverka Skåne och Sverige?

– Smittan håller sig inte bara i ett område och i och med mycket rörelse över Öresund finns det risk att smittan kan komma till Skåne. Men det nämndes inget i dag om att gränsen ska stängas. I nuläget genomförs bara stickprovskontroller.

Restriktionerna kommer att gälla minst fram till den 4 oktober.

Se hela sändningen här på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet