Danmark kallar nu hem sin Malistyrka. Danskarna har ingått i den franskledda insatsen i landet. Arkivbild på franska soldater i Mali. Foto: Jerome Delay/AP/TT

Danmark kallar hem Malistyrka

Uppdaterad
Publicerad

Den danska styrkan i Mali kallas hem, meddelar Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod. Beslutet har tagits efter diskussion i Folketingets utrikesutskott, rapporterar DR.

Den danska styrkan på 90 personer anlände i måndags för att delta i det multinationella specialförbandet Task Force Takuba, som leds av Frankrike och där även Sverige ingår. Kort efter de anlänt meddelade militärjuntan att de inte var välkomna.

– Kuppgeneralerna skickade ut ett offentligt uttalande där de återigen upprepade att Danmark inte är välkommet i Mali, säger Jeppe Kofod.

Malis militärjunta anser att Danmark inte samrått med regeringen om utplaceringen av soldaterna och inte följt de protokoll som gäller, skriver DR. I veckan har både Socialistisk Folkeparti och Dansk Folkeparti begärt att Danmark lämnar landet, både partierna stod tidigare bakom att skicka dit soldater.

– Vi fortsätter vårt täta samarbete med våra europeiska allierade, med Frankrike i spetsen, för att fortsätta sätta press på kuppmakarna, få tillbaka demokratin och skapa säkerhet för befolkningen i Mali, säger Kofod som kallar kuppgeneralernas agerande för ett politiskt spel.

Inget besked om svenska soldater

Sverige är delaktiga i tre insatser i Mali, den EU-ledda EUTM, franskledda Task Force Takuba och FN-insatsen MINUSMA.

Men det finns i nuläget inga beslut om att kalla hem svenska styrkor, meddelar försvarsdepartementet.

Utrikes- och försvarsministern träffades för att diskutera situationen i Mali och de svenska insatserna förra veckan. De båda ministrarna ska återkomma till utskotten inom tre veckor för att redovisa en plan framåt.

Militärjuntan i Mali tog makten i mars 2020 och den senaste tiden har uppgifter kommit om att militärledningen vänt sig till det ryska säkerhetsbolaget Wagner, som enligt flera europeiska länder bidrar med legosoldater. Frankrike hör till länderna som fördömt Malis kontakter med Wagner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.