Danmark har satt upp testcenter i 16 olika städer. Arkivbild. Foto: EPA/TT

Danmark möjliggör coronatester för alla vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Danmark lättar på ytterligare restriktioner ges möjligheten till alla medborgare över 18 år att kunna få testa sig för coronaviruset, skriver Sundheds- og äldreministeriet i ett pressmeddelande.

Till en början är det 600 000 personer i åldrarna 18-25 som kan boka tid för att testas. Men det kommer att utvidgas till övriga åldersgrupper under de kommande dagarna, rapporterar DR.

Danmark har efter ett par månader av hårda restriktioner åter öppna skolor och verksamheter. Att utvidga testningen är ett sätt att hålla koll så att smittspridningen inte börjar öka igen.

Coronapandemin

– Därför handlar den nationella teststrategin om betydligt ökade tester i befolkningen. Så om du har den minsta misstanken att du har covid-19 bör du testas, säger Danmarks sjukvårdsminister Magnus Heunicke.

Testercenter i 16 städer

Testcenter i form av vita tält har satts upp i 16 städer över hela landet, står det i pressmeddelandet, och redan från måndagsmorgonen har det varit möjligt att boka tid via en webbsida. Tidigare har det krävts läkarremiss eller intyg från arbetsgivare för att få testas i Danmark.

De som däremot uppvisar symptom ska fortsätta som tidigare och kontakta läkare för att testas på sjukhus, skriver Sundheds- og äldreministeriet.

Restauranger får öppna

Under måndagen gick Danmark även in i fas två av restriktionslättnader.

Skolorna för högstadie- och gymnasieelever öppnades, samt restauranger, kaféer, bibliotek och gudstjänstlokaler.

– Det är det mest fantastiska som hänt mig på två månader, säger Xenia Lund till TT medan hon sitter på en uteservering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet