Statsminister Mette Frederiksen (S) och Jakob Ellemann-Jensen, partiledaren för det borgerliga oppositionspartiet Venstre. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / TT, Henning Bagger/Ritzau / NTB

Danmark öppnar när 50-plussarna fått vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Det råder politisk enighet i Danmark om att landet ska öppna igen när samtliga över 50 år har vaccinerats. Det stod klart under en partiledardebatt i danska TV2 på torsdagskvällen, som hölls med anledning av ettårsdagen av den danska nedstängningen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) och partiledaren för det borgerliga oppositionspartiet Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, är överens om de centrala målen för de kommande återöppningsplanen.

Förslaget att successivt lätta på restriktionerna fram tills dess att alla över 50 år, samt folk i riskgrupper, har vaccinerats, kommer från Venstre. Planen är att hela det danska samhället då ska vara öppet igen, med undantag för stora evenemang, där exempelvis bevis på vaccination eller ett negativt covid-19-test kan komma att behöva visas upp.

”Jag vill berömma Venstres plan”

Statsminister Mette Frederiksen (S) ger förslaget tummen upp.

– Jag vill berömma Venstres plan, sade hon under debatten.

– Jag håller med om att när alla över 50 är vaccinerade så kan vi i princip ha ett öppet Danmark, fortsatte hon.

Färdigt plan 23 mars

Den fullständiga återöppningsplanen ska vara färdigförhandlad till den 23 mars, enligt statsministern.

När alla 50-plussare samt riskgrupper kan tänkas ha fått vaccin är dock oklart. Under torsdagen pausade Danmark vaccineringen med Astra Zenecas vaccin i två veckor, efter flera allvarliga fall av blodproppar i Europa.

I den reviderade vaccinplanen ska alla danskar över 16 år som vill, vara färdigvaccinerade i mitten på augusti, en månad senare än den tidigare tidsplanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet