• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Förklarat på 60 sekunder: Därför tvingas Danmark till att stänga ner en region. Foto: EBU

Dansk minksmitta får kommuner att stänga ned

Uppdaterad
Publicerad

Reserestriktioner införs i sju kommuner i danska Nordjylland sedan en muterad version av coronaviruset spridits från minkar till människor. Bland annat stängs restauranger i de drabbade områdena.

– Just nu vilar världens ögon på oss på grund av den särskilda situationen. Och jag hoppas och tror att vi tillsammans kan lösa de problem vi står inför, säger statsminister Mette Frederiksen (S) vid en presskonferens.

Över 280 000 personer i kommunerna berörs av de nya restriktionerna. Samtliga uppmanas alla invånare göra coronatest samt och att inte korsa kommungränsen åt något håll.

Det finns tecken på att kommande coronavaccin inte kommer fungera lika bra mot den muterade varianten av viruset.

Minst tolv danskar har smittats av det muterade viruset, som kallas cluster 5, elva av dem kommer från någon av de sju kommunerna i Nordjylland.

17 miljoner avlivas

Alla som kan jobba hemifrån i de drabbade kommunerna ska nu göra det.

Skolbarn i femte till åttonde klass kommer att få undervisning på distans. Även hälften av gymnasieeleverna ska få distansundervisning.

Dessutom ställs kollektivtrafik till och från kommunerna in.

Samtliga minkar i Danmark, omkring 17 miljoner, ska avlivas med anledning av situationen enligt ett beslut i onsdags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.