Arkivbild. Foto: SVT

Danmarks statsminister: Alla minkar ska avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) meddelade på onsdagen att alla minkar i landet ska avlivas på grund av coronasmitta på danska minkfarmer, och rädslan för en mutation som kan hota ett vaccin. En mutation av viruset har påträffats hos minkar och ska även ha smittat människor.

Enligt den danska myndigheten Fødevarestyrelsen finns det 1 139 danska minkuppfödare. Under pandemin har 207 av anläggningarna drabbats av coronasmitta och 67 minkfarmer har avlivat samtliga djur.

Under en presskonferens på onsdagseftermiddagen meddelades beslutet, som tagits med anledning av att man befarar en mutation som enligt danska medier skulle kunna utgöra ett hot mot ett coronavaccin.

Konstaterad smitta även i Blekinge

Nyligen upptäcktes coronasmitta på en minkfarm i Sölvesborg. Både minkar och personal bar på smittan.

– De flesta minkar som smittas med Sars-CoV-2 får vanligen bara en övergående och lindrig sjukdom. Vi ser i nuläget ingen anledning att avliva djuren i den smittade besättningen, men den är belagd med restriktioner för att förhindra smittspridning, sa Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i samband med det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.