Danmarks social- och äldreminister Magnus Heunicke (S) när han presenterade Danmarks officiella covid-19 smittspårningsapp den 18 juni 2020. Foto: EPA, Martin Sylvest

Danmark tillåter besök på äldreboenden igen

Publicerad

Från och med torsdag blir det tillåtet att besöka äldre på vård- och omsorgsboenden i Danmark igen, rapporterar danska medier. Men myndigheterna kommer även i fortsättningen att kunna utfärda restriktioner vid lokala utbrott av covid-19.

Sedan mitten av mars har boende på vård- och omsorgsboenden och äldre personer på sjukhus i Danmark haft begränsad möjlighet att ta emot besök.

På samma sätt som i Sverige kan vissa möten ske utomhus för att hindra smittspridningen av covid-19 och då med skyddsutrustning. Men Danmark ändrar reglerna och tillåter besök även inomhus från och med 2 juli, uppger Politiken och DR.

– Med vår offensiva teststrategi, intensiva smittspårning och möjlighet att temporärt ingripa ifall smitta blossar upp, så har vi de nödvändiga verktygen för att säkra att invånare och patienter i Danmark nu kan ta emot besök i ännu större omfattning, säger socialminister Magnus Heunicke (S).

Lokala besöksförbud

Men den danska patientsäkerhetsnämnden kommer fortfarande att kunna utfärda lokala begränsningar och förbud om det behövs vid eventuella smittoutbrott, som i till exempel Hjørring kommun.

Samtidigt betonar socialdepartementet att rekommendationer om hygien och avstånd följs när man besöker äldreboenden.

– Det vittnar om att epidemin fortfarande finns i vårt samhälle. Men vi ska fortsätta att göra allt vi kan för att undvika smitta på bland annat sjukhusen och äldreboendena, säger Magnus Heunicke.

Anhöriga till de boende ska få tillgång till munskydd eller annan skyddsutrustning vid besök, uppger DR och refererar till ett pressmeddelande.

Sverige: Förbud till 31 augusti

Det är besöksförbud på samtliga äldreboenden i Sverige sedan 31 mars. Den 15 juni meddelade regeringen att det nationella besöksförbudet förlängs till den 31 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet