Enligt finansminister Kristian Jensen innebär budgeten ett ”paradigmskifte” i invandringspolitiken. Foto: Peter Dejong, TT

Danmark vill skicka flyktingar som begår brott till ”öde” ö

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar som begår brott i Danmark ska skickas till en ”öde” ö. Det är ett av flera förslag i den budget som förhandlats fram av regeringen och stödpartiet Dansk Folkeparti i syfte att minska invandringen.

Den danska regeringen och Dansk Folkeparti har lagt fram flera förslag för att minska antalet flyktingar och familjeåterföreningar i landet. Bland annat införs en tillfällig bestämmelse som innebär att flyktingar måste återvända till sitt hemland när det blir fred där. Samtidigt avsätts pengar i budgeten för att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna, rapporterar danska medier.

Ett av de mer kontroversiella förslagen innebär att flyktingar som begår brott ska skickas till en ö i Stege Bukt – Lindholm – i väntan på utvisning. Där ska ett särskilt utresecenter upprättas.

– Det kommer att vara ett utresecenter där de kan leva under ordnade förhållanden, men där man i högre utsträckning är avskild från resten av samhället eftersom det bara är kriminella utvisade flyktingar, säger finansminister Kristian Jensen, Venstre, till Politiken.

”Paradigmskifte” i invandringspolitiken

Finansministern medger att regeringen drar FN:s konvention om mänskliga rättigheter till sin spets, men menar att man håller sig inom ramen för den.

– Om vi ska bevara Danmark så som vi känner det, måste vi försäkra oss om att de flyktingar som kommer hit tillfälligt återvänder till sina länder. Det är hela poängen med att vara flykting, när skyddsbehovet inte finns längre ska man resa hem.

Enligt Kristian Jensen innebär budgeten ett ”paradigmskifte” i invandringspolitiken.

Ön måste saneras från smitta

Ön Lindholm används i dag av det danska veterinärinstitutet för att testa djur som misstänks bära på smittsamma sjukdomar. Innan ön kan användas som förvar för flyktingar som begått brott väntar en grundlig sanering av alla byggnader eftersom de kan vara förorenade med djursjukdomar som mul- och klövsjuka, rabies och afrikansk svinpest, rapporterar DR.

Utresecentret är tänkt att tas i bruk från år 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.