Danmarks tidigare försvarsminister misstänks för landsförräderi

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare försvarsminister Claus Hjort Fredriksen är misstänkt för att ha brutit sin tystnadsplikt och berättat statshemligheter för medier. Det bekräftade han i ett kort pressmeddelande som partiet Venstre publicerade på fredagen.

Under 2020 bekräftade Claus Hjort Fredriksen för bland annat tidningen Weekendavisen att danska försvarets underrättelsetjänst FE samarbetat med amerikanska motsvarigheten NSA för att spionera via danska fiberkablar. Ett kontroversiellt samarbete som även SVT tillsammans med Danmarks Radio i flera inslag granskat under åren 2020 och 2021.

Riskerar 12 års fängelse

Om Hjort Fredriksen döms enligt den paragraf som handlar om att lämna ut statshemligheter kan han få upp till 12 års fängelse. Paragrafen, som kallas landsförrädarparagrafen, är samma som har använts mot chefen för danska försvarets underrättelsetjänst, Lars Findsen. Findsen är sedan december häktad för att ha läckt upplysningar till media.

Just innan domstolen stängde sina dörrar för journalister sade Lars Findsen att han är oskyldig och att ”detta är fullständigt vansinne”.

I pressmeddelandet från Venstre säger Claus Hjort Fredriksen att han ”uttalat sig som parlamentsledamot i en politisk fråga”, men att han ”aldrig kunde drömma om att göra något som kunde skada Danmark eller Danmarks intressen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.