Dansk ”getto” sade ja till rivning

Publicerad

Invånarna i stadsdelen Gellerupsparken i danska Århus röstade på torsdagen ja till ett omtvistat utvecklingsprojekt, som innebär rivning av bostäder och satsning på nya jobb och utbildningar.

Gellerupsparken är ett av de problemtyngda områden som statsminister Lars Lökke Rasmussen i höstas pekade ut som ”getton”. I området finns stora sociala problem med hög arbetslöshet, låga inkomster och många unga utan utbildning, vittnar Keld Albrechtsen, ordförande i Brabrand Boligforening.

-Med ett ja till helhetsplanen får vi alla en chans till att ge bostadsområdet en god framtid, sade han efter omröstningen där 454 röstade för planen och 249 emot.

Hoppas andra områden följer efter
Det var första gången invånare i ett problemområde i Danmark tagit ställning till en så omfattande plan och resultatet emotsågs därför med spänning. Socialminister Benedikte Kjær (K) jublade över att planen kan sättas i verket, och hoppas att andra problemområden ska följa efter.

Klartecken från de boende betyder att kommunledningen i Århus nu kan ansöka om 349 miljoner danska kronor från Landsbyggefonden till projektet. Enligt planen ska tre av områdets 32 flerfamiljshus rivas och andra ska rustas upp. De som tvingas flytta lovas nya bostäder.

Målet är att skapa ett attraktivt bostadsområde med fler arbetsplatser och utbildningar. Kommunen hoppas att planen ska ge 1. 000 nya jobb, av vilka hälften är kommunala jobb.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer