Insatsstyrkan ”Rejsholdet” i jakten på matfuskare. Foto: SVT/TT

Dansk grupp kontrollerar matfusket

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med matfusk har lett till att man i Danmark har bildat en expertgrupp som regelbundet kontrollerar livsmedelsbranschen.
– Vi gör cirka 1.000 kontroller varje år och i ungefär hälften upptäcker vi fel eller brister, säger före detta polisen Michael Rosenmark.

Michael Rosenmark har tidigare jobbat som polis, och är chef för gruppen som heter ”rejseholdet”, en del av det danska livsmedelsverket (Fødevarestyrelsen).

– Vi har olika bakgrunder i gruppen. En del är före detta poliser, andra kommer från livsmedelsbranschen och vi har även ekonomiska experter, säger Rosenmark.

SVT Nyheter har tidigare berättat om hur kriminella nätverk smugglar mat och tjänar miljarder på matfusk.

Tusental kontroller varje år

Rejseholdet inspekterar livsmedelsgrossister, livsmedelshandeln, restauranger och slakterier för att kontrollera om det förekommer falska matvaror, skattefusk eller andra oegentligheter.

Danska livsmedelsverket startade rejseholdet 2006 efter en stor köttskandal. Då var det sex personer i gruppen – i dag är de 23.

– Vi gör cirka 1.000 kontroller varje år och i ungefär hälften upptäcker vi fel eller brister. Det handlar om allt från fisk till grönsaker och kött som man fuskar med, säger Michael Rosenmark.

Vad kan fusk med fisk gå ut på?

– Det kan till exempel vara att man påstår sig sälja en fisk, men det är egentligen en mycket billigare sort som man säljer. Vi har även fall där man köpt billigt rödvin och sålt det med förfalskade och dyra etiketter, säger Michael Rosenmark.

Kostar 25 miljoner om året

Rejseholdets verksamhet kostar drygt 25 miljoner svenska kronor varje år och har fått större resurser varje år. Danska livsmedelsverket utför även 60.000 andra mer ”traditionella” inspektioner varje år.

– Vi får tips från våra inspektörer från den dagliga verksamheten men vi får även mycket tips från privatpersoner och seriösa företag. Det är så vi väljer ut vilka vi inspekterar, säger Rosenmark. 

Alla inspektioner läggs ut på nätet, oavsett om rörelsen blivit godkänd eller inte godkänd och för närvarande finns 175.000 matinspektioner utlagda på hemsidan.

Fängelsestraff och dryga böter

Till skillnad från i Sverige kan man i Danmark dömas till fängelse eller till dryga böter för matfusk. Det högsta straffet är två års fängelse och så är det mycket dryga böter, berättar Michael Rosenmark.

– Den summa som företaget lyckats tjäna på fusket får de betala närmare dubbelt i böter. Vi har ett fall där ett företag sålde blåbärssaft, men det visade sig att det inte var några blåbär i saften, bara smakämnen. Företagaren hade tjänat sex miljoner danska kronor. Hans dom blev 4 månaders fängelse och han fick även 11 miljoner kronor i böter, säger Michael Rosenmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.