Inspektörerna Ole Björn Andersen och Sören Kristensen ute på uppdrag. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här slår de danska kontrollanterna till

Uppdaterad
Publicerad

Danmark tar i med hårdhandskarna nu mot matfusket. SVT följde med expertgruppen ”Rejsholdet” i jakten på fuskare.

– Vi har fått tips om att någon driver ett företag där de säljer mat och bröd och där någon ska ha blivit sjuk efter att ha ätit där, säger Sören Kristensen, livsmedelsinspektör, till SVT Nyheter.

Vi är på plats i Danmark för att följa med expertgruppen ”Rejsholdet” i jakten på matfuskare. Tillsammans med inspektörerna åker vi in mot centrala Köpenhamn medan de berättar om dagens inspektion.

”Inget tillstånd”

Sören Kristensen jobbar i dag tillsammans med Ole Björn Andersen. Andersen har tidigare jobbat på danska Rikskriminalen. Kristensen har ett förflutet inom livsmedelsbranschen och berättar att det inte finns något företag registrerat på den adress i Norrebro som de ska inspektera.

– De har inget tillstånd att vare sig servera eller tillaga mat, säger Sören Kristensen.

Plötsligt börjar de båda inspektörerna prata om en transportbil som de ser på gatan. Vi ser hur en person lastar ur varor från lastbilen in i en mindre närbutik. Samtidigt så tvärvänder vi på gatan.

– Vi gör ofta så här när vi ser en misstänkt bil som håller på med varor. Det som gör transportbilen misstänkt är att den saknar vissa märken som transportbilar ska vara märkta med i Danmark, säger Sören Kristensen.

Inspektörer gör flygande kontroll

Inspektörerna presenterar sig med legitimation för chauffören och för butiksägaren. De kontrollerar sen bland annat varifrån varorna kommer, till exempel att de inte är inköpta svart om transportbilen är godkänd för att leverera mat.

– Vi har haft stora problem med människor som köpt godis och sodavatten i Sverige och sen sålt svart till butiksägare i Danmark. Det är inte skadligt, men det skapar en osund konkurrenssituation, säger Ole Björn Andersen.

Inspektörerna går igenom papper och kan konstatera att allt är i sin ordning. I bilen fanns öl och läsk som var inköpta hos en grossist och butiksägarens alla papper är i ordning.

Redovisar kontroller

Inspektörerna har med sig dator och skrivare och skriver ut ett protokoll som de klistrar upp på butikens fönster.

– Vi redovisar alla kontroller vi gör på vår hemsida men vi sätter även upp ett protokoll i butiken för att konsumenterna ska veta om stället är godkänt eller inte, säger Sören Kristensen.

Vi fortsätter till vårt mål: Den lilla restaurangen i Norrebro. Väl på plats vill restaurangägaren inte släppa in SVT Nyheter.

Inspektörerna går runt och fotograferar inne i restaurangen och pratar med familjen som driver företaget. Efter en halvtimme kommer inspektörerna ut.

– Det verkar röra sig om ett missförstånd. De har inte förstått att man måste ha tillstånd och de har nu möjlighet att ansöka om att få driva verksamhet. Vi ska kontrollera ytterligare uppgifter när vi kommer tillbaka till vårt kontor, men det verkar bara vara att de inte förstått hur de ska gå till väga, säger Sören Kristensen och Ole Björn Andersen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.