Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Myndigheterna i Danmark och Finland tar till krafttag för att knäcka de kriminella gängen Foto: Scanpix, Danmark / SVT

Danska och finländska gäng förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Danmark och Finland tar till krafttag för att knäcka de kriminella gängen. Det danska gänget Loyal to familia (LTF) måste upplösas efter beslut i Köpenhamn tingsrätt och i Finland förbjuds gruppen United Brotherhoods verksamhet för att undvika att man drabbas av samma våldsvåg som i Sverige.

Beslutet i Köpenhamns tingsrätt innebär att polisen kan gripa personer som bär gängets symbol. LTF har varit inblandat i en konflikt som resulterat i många skottlossningar i den danska huvudstaden.

I Finland pågår en omfattande process mot den kriminella grupperingen United Brotherhood. En så kallad mellandom i Östra Nylands tingsrätt innebär att gruppens verksamhet förbjuds.

Beslutet är ett led i det arbete som Finland bedriver för att förhindra att man drabbas av samma våldsvåg som Sverige. Den finländska polisen är också beredd att skärpa bevakningen av den svensk-finska gränsen för att förhindra att svenska brottslingar tar sig in i Finland.

Droger, penningtvätt och misshandel

United Brotherhood bildades 2010 då de kriminella gängen Rogues Gallery, Natural Born Killers och More gick samman. Enligt den finländska polisen präglas gängets verksamhet av droger, penningtvätt och misshandel.

– Enligt den bedömning polisen har gjort är det en mycket farlig och våldsam organisation, säger kriminalkommissarie Kimmo Sainio.

Det är polisen som krävt att United Brotherhoods verksamhet skall förbjudas. Efter beslutet kan polisen nu stoppa och hindra gängets verksamhet. Polisen tror också att den kriminella gruppen nu förlorar sina möjligheter att öppet kunna rekrytera nya medlemmar.

– Det här kommer att få stor betydelse. Det handlar om ett historiskt prejudikat inom det finländska rättsväsendet. Det här är också ett fint exempel på vad finländska myndigheter med hjälp av ett bra samarbete kan åstadkomma, anser Christer Ahlgren som är kriminalöverkommissarie vid den finländska Rikspolisen.

Skärpt gränsbevakning

Utöver förbudet mot United Brotherhood arbetar finländska myndigheter med olika projekt för att förhindra att ungdomar rekryteras av kriminella gäng. Framförallt försöker myndigheterna nå olika minoritetsgrupper.

Finland bevakar också aktivt den svenska gängbrottsligheten. I höstas sköt och skadade två svenskar poliser i Borgå i södra Finland.

I mitten av december lyckades den finländska polisen gripa fem personer från Sverige och Danmark när man försökte smuggla in 150 kg kokain till Finland. Männen tros ha kopplingar till den albanska maffian. 

Polisen i Finland kan precis som den danska polisen tänka sig att skärpa gränsbevakningen mellan Finland och Sverige för att förhindra att svenska brottslingar tar sig in i Finland.

– Ja, det klart, intygar Christer Ahlgren vid Rikspolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer