Danska väljarna Katja Jekomber, Svend Danielsson och Magnus Esmark. Foto: Pontus Mattson/SVT

Danskarna om sina viktigaste valfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Kulturen, invandringen eller ta från de rika och ge till de fattiga?

De danska väljare som SVT pratar med i Köpenhamn har redan bestämt sig.

Men det är de osäkra som kommer avgöra valet. Det tror tidningen Politikens politiske reporter Kristian Klarskov.

SVT Nyheter finns på plats i Köpenhamn under danska valet. Under dagen pratar teamet med flera väljare om deras viktigaste valfrågor. En av dem var Svend Danielson:

– Jag tycker inte det är någon som talar om kulturen i den här valrörelsen. Det är synd, säger han.

Val i Danmark 2015

En fråga som däremot varit het i valrörelsen är invandringspolitiken. Invandringskritiska Dansk Folkeparti förväntas göra ett succéval och under valrörelsen har både det blå och det röda blocket gjort utspel i invandringsfrågan och talat om ”stram asylpolitik”. Men bland väljarna är det inte alla som håller med om att Danmark behöver minska invandringen, snarare tvärtom:

– För mig är invandringsfrågan viktigast. Jag tycker vi har plats för många i Danmark, säger Katja Jekomber.

– Jag tycker det viktigaste att är att vi tar från de rika och ger till de fattiga, därför har jag röstat på Enhetslistan, säger Magnus Esmark.

Jämnt mellan blocken

Det är dock inte alla som är så tvärsäkra som Esmark. Enligt många opinionsinstitut ser det ut att bli ett mycket jämnt val och det kan bli de tveksamma väljarna som avgör:

– Det är nästan 20 procent som säger att de ännu inte har bestämt sig. Det har varit en spännande valrörelse. För ett par veckor sedan var Helle Thorning-Schmidt och Socialdemokraterna uträknade av de flesta, men nu är det helt jämnt mellan de båda blocken, säger Kristian Klarskov, politisk reporter tidningen Politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Danmark 2015

Mer i ämnet