Anders Fogh Rasmussen är generalsekreterare i NATO och tidigare statsminister i Danmark. Arkivbild Foto: Philip Davali/TT

Danmarks tidigare statsminister Anders Fogh Rasmussen utreds för ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den danska tidningen Børsen utreds Anders Fogh Rasmussen, tidigare både dansk statsminister och generalsekreterare för Nato, för ekonomisk brottslighet i Lettland.

Lettiska myndigheter uppger för tidningen att Fogh Rasmussen tillsammans med flera andra i banken PNB Bankas ledning utreds för ekonomisk brottslighet i samband med bankens konkurs 2019.

– En aktiv utredning pågår fortfarande, och eventuella kommentarer, inklusive om de inblandade personerna, kan störa utredningen i nuläget, säger Simona Gravite från den lettiska polisen till Børsen.

Omfattande transaktioner

Fogh Rasmussen var vice ordförande i vad som kallas bankens oberoende ledningsgrupp. Enligt konkursförvaltaren agerade den oansvarigt när omfattande transaktioner godkändes utan säkerhet. Det uppges ha resulterat i ”hål” i bankens finanser på motsvarande omkring 1,5 miljarder svenska kronor.

Anders Fogh Rasmussen uppger att han ”kommer att ta itu med anklagelserna” när rättegången inleds. Han säger vidare att man inte kan skylla den oberoende ledningsgruppen för bankens konkurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.