Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent Stefan Åsberg om varför de jemenitiska huthirebellerna attackerar fartyg i Röda havet. Foto: Tilda Lindén

Danskt containerfartyg tillhörande Maersk attackerat i Röda havet

Uppdaterad
Publicerad

Danskägda containerfartyget Maersk Hangzhou utsattes för en robotattack i södra Röda havet på lördagskvällen, bekräftar bolaget. Ingen i besättningen skadades och eventuella skador på fartyget är oklara. Nu meddelar Maersk att de stoppar alla fartyg genom Röda havet i 48 timmar.

Maersk uppger att besättningen tidigt på lördagskvällen, lokal tid, uppfattade ett ljussken på däck. Fartyget befann sig då 55 sjömil sydväst om al Hudaydah i Jemen, i ett sund på väg från Singapore till Suezkanalen i Egypten.

Enligt rederiet uppstod det inte någon brand ombord och ingen person skadades. En utredning har satts igång för att undersöka eventuella skador och omfattningen av dem på fartyget, meddelar Maersk i ett mejl till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Attacker i Röda havet

Det var den amerikanska flottan och det amerikanska militära centralkommandot, Centcom, som först rapporterade om händelsen. Enligt Centcom ska två enheter ur den amerikanska flottan ha bistått containerfartyget sedan besättning larmat om attacken och begärt assistans.

Amerikanska flottan sköt ned drönare och fartyg

En av dem, jagaren USS Gravely, sköt under insatsen ned två robotar som avfyrades från områden kontrollerade av den Iranstödda , islamistiska Huthirörelsen i Jemen, uppger Centcom.

Centcom hävdar att den var den 23:e attacken som huthierna har utfört mot handelssjöfart sedan den 19 november. Huthirörelsen har hotat med att anfalla alla fartyg som kan tänkas gynna Israel, som en hämnd för Gazakriget.

Senare under morgonen meddelade Centcom att samma fartyg larmat om att fyra mindre fartyg attackerat ännu en gång. Helikoptrar tillhörande den amerikanska flottan besköt fartygen. Tre av fyra sjönk, och besättningarna uppges ha dödats, rapporterar Reuters. Den fjärde besättningen flydde området.

Enligt Maersk är besättningen ombord containerfartyget oskadad och fartyget fortsätter norrut enligt sin rutt. Efter händelsen meddelade Maersk att de kommer att pausa alla planerade färder genom Röda havet de kommande 48 timmarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Röda havet

Mer i ämnet