Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den Iranstödda Huthirörelsen har utfört flera angrepp mot fartyg som passerar det smala sund som förbinder Adenbukten och Röda havet. Se bilder från när de tar över ett fartyg och hör utrikesreporter Stefan Åsberg förklara vad rebellerna vill. Foto: Tilda Lindén

Därför attackerar huthirebellerna fartyg i Röda havet

Uppdaterad
Publicerad

Shiamuslimska huthirebeller har tagit över ett Israel-kopplat lastfartyg, tagit gisslan, avfyrat raketer mot ett norskt tankfartyg och hotat att attackera allt som passerar Röda havet och är på väg mot Israel.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch utgör handlingarna krigsbrott.

Ända sedan den 7 oktober har huthirebeller utfört en rad angrepp i Röda havet mellan Afrika och Arabiska halvön. Fartygen som har beskjutits har seglat under allt ifrån bahamansk till norsk flagg.

Motivet ska enligt gruppen vara att stoppa vad de kallar ”Israels aggression” mot Gaza.

Attacker i Röda havet

Rebellerna har bland annat tagit på sig ansvaret för en raketattack mot den norska tankern Strinda och avfyrat två raketer mot ett kommersiellt tankfartyg, enligt en amerikansk säkerhetskälla till nyhetsbyrån AP.

”Ingen koppling till militärt mål”

Enligt Human Rights Watch har huthirebellerna under de senaste veckorna gett sig på minst fem kommersiella fartyg som transporterar civila besättningar, något som enligt organisationen utgör krigsbrott.

”Huthierna hävdar att de utför attacker på uppdrag av palestinier, när verkligheten är att de attackerar, godtyckligt fängslar och utsätter civila på fartygsbesättningar som inte har någon koppling till något känt militärt mål”, säger Michael Page, biträdande Mellanösternchef på Human Rights Watch, i ett uttalande.

Tagit gisslan

Huthirebellerna är en av de två stridande parterna i inbördeskriget som pågått i Jemen sedan 2015. De är shiamuslimska och får militärt stöd från Iran.

Enligt Human Rights Watch hålls 25 besättningsmedlemmar på fartyget Galaxy Leader just nu som gisslan, ingen vet riktigt varför. Fartyget ägs av en israelisk affärsman.

”Huthierna borde omedelbart släppa gisslan och avsluta sina attacker mot civila”, säger Michael Page.

Amerikanska, brittiska och franska fartyg har patrullerat i området och under de senaste veckorna skjutit ned flera projektiler.

Vad vinner huthirebellerna på attackerna? Hör utrikesreporter Stefan Åsberg i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Röda havet

Mer i ämnet