Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många av sjukhusen är nu i ruiner” berättar Frida Lagerholm för Morgonstudion, hör mer i klippet. Foto: SVT

Larmet från sjukhuset i Gaza: Fler döda än skadade senaste dygnet

Publicerad

Situationen i Gaza blir alltmer kritisk. Frida Lagerholm, kommunikationschef för Läkare utan gränser Sverige, får skräckuppdateringar från hårt ansatta sjukhus i området.

– De senaste 24 timmarna har det kommit in fler döda människor än skadade, säger hon.

Sedan det tillfälliga eldupphöret har Israel fortsatt sin markinvasion i Gaza samtidigt som man har utfört omfattande flygangrepp.

Cirka 80 procent av befolkningen på Gazaremsan uppges ha fördrivits från sina hem. Det råder samtidigt akut brist på mat, vatten, mediciner och andra förnödenheter.

Krig mellan Israel och Hamas

Frida Lagerholm, kommunikationschef för Läkare utan gränser Sverige, beskriver det som ”total förödelse”. På torsdagsförmiddagen fick hon ett kort meddelande från ett sjukhus i området.

– De senaste 24 timmarna har det kommit in fler döda människor än skadade på sjukhuset. Ett skräckscenario, helt enkelt, säger hon i Morgonstudion.

Kritiken: ”Oproportionerligt”

Hon är kritisk mot Israels krigföring.

– Jag kan inte minnas att vi någonsin har sett så många attacker på sjukhus, ambulanser, skadade, civila som vi har gjort de senaste veckorna, säger Frida Lagerholm.

Tidigare i veckan skickade Läkare utan gränser ut ett öppet brev där man uppmanade regeringen att arbeta för en omedelbar och långvarig vapenvila.

Hon ställer sig frågande till att politikerna inte visar upp mer vrede över den humanitära krisen.

Dels anser hon att regeringen bör fördöma vad hon anser är ett ”oproportionerligt krig” av Israel och dels vill hon att Sverige använder sin röst internationellt för att driva på för ett permanent eldupphör.

– Det är ett läge där en hel befolkning är instängda på en liten plats och blir sönderbombade, säger hon.

Billström: ”Djupt oroade”

Utrikesminister Tobias Billström (M) svarar i en skriftlig kommentar att han förstår oron och att regeringen också är ”djupt oroade över den humanitära krisen i Gaza”.

Han lyfter fram att man tillsammans med EU uppmanat till “fortsatt, skyndsamt, säkert och obehindrat humanitärt tillträde till Gaza”.

“Vi vill se omedelbara pauser i fientligheterna och inrättandet av humanitära korridorer, bland annat genom ökad kapacitet vid gränsen”, skriver Tobias Billström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet