Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utredarna om vittnesmålen från attacken mot musikfestivalen i Israel. Foto: Reuters

Våldtäkt som vapen – vittnesmål skildrar Hamas sexuella våld den 7 oktober

Uppdaterad
Publicerad

Vittnen till Hamas attack mot Israel den 7 oktober berättar om systematiserat sexuellt våld mot civila israeler.

Samtidigt anklagas FN under en presentation för att ignorera våldtäkter och lemlästning av kvinnor.

”Jag var en av de första på plats den 7 oktober. En av dagarna kallades jag till ett hus där jag fått veta att det fanns kroppar. När jag gick in i huset såg jag en naken kvinna framför mig. Hon hade spikar och olika föremål i sina kvinnliga organ. Hennes kropp var brutaliserad på ett sätt så att hon inte gick att identifiera.”

Simcha Greinman, en volontär från israeliska räddningsorganisationen Zaka, tar långa pauser när han delar sitt vittnesmål inför FN:s generalförsamling den 4 december.

Han är en av många vittnen som berättar att de sett tecken på sexuella övergrepp och stympningar av kvinnor i alla åldrar efter Hamas attack den 7 oktober. Hamas har även själva delat filmer och bilder på blodiga kvinnor från attacken.

BBC: Flera överlevare självmordsbenägna

Omfattningen av sexuellt våld vid attacken är fortfarande svår att fastställa. Få offer tros ha överlevt för att kunna berätta sina egna historier.

Enligt May Golan, Israels minister för främjandet av kvinnors ställning, kan de få som överlevt inte berätta om sina egna upplevelser till följd av grova trauman. Israels polischef Yaacov Shabati säger att 18 män och kvinnor har lagts in på sjukhus för psykiatrisk vård då de “inte längre fungerar”.

I en av BBC:s rapporter uppges flera överlevare vara självmordsbenägna. Några ska redan ha avslutat sina liv.  

Hamas förnekar sexuellt våld 

Samtidigt som vittnesmål träder fram i media kritiseras FN för att ha varit allt för saktmodiga i att utreda de omfattande sexualbrotten. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk uppger samtidigt att Israel inte svarat på FN:s förfrågningar att få göra en oberoende utredning.

Sheryl Sandberg, tidigare chef för Meta, sa till FN:s generalförsamling under måndagens presentation att ”tystnad är medskyldighet”. 

Flera kvinnorättsgrupper begär nu att FN ska utreda Hamas påstådda användning av sexuellt våld. 

Hamas nekar till att stridande ska ha begått brott av sexuell karaktär i ett uttalande på deras Telegramkanal:

”Vi avvisar och fördömer starkt västerländska mediers samordning med sionistiska vilseledande kampanjer som sprider ogrundade lögner som syftar till att demonisera det palestinska motståndet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.