Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med ambulans, med bil och till fots tar sig familjer till sjukhusen i Gaza med sina skadade och döda. Varning för obehagliga bilder i videon. Foto: AP

Anfallen mot Gaza fortsätter – barnen drabbas hårt: ”Begrav mig med honom”

Uppdaterad
Publicerad

En familj står utanför Al-Ahli-sjukhuset i Gaza stad med ett dött barn i famnen.

Allt fler barn blir nu offer när striderna fortsätter i Gaza.

– Min kära bror. Jag kommer aldrig hitta någon som dig igen, säger Saaed medan hans bror läggs i en av de många liksäckarna utanför sjukhuset.

Nästan hälften av Gazas invånare är barn. Tusentals av dem har dödats, och ännu fler har skadats, sedan krigets början. De som finns kvar har inte stadig tillgång till mat, vatten och mediciner, än mindre till utbildning och ordentlig sjukvård.

– Att de med inflytande inte agerar, det tillåter att barn dödas. Det här är ett krig mot barn, säger James Elder, talesperson för UNICEF.

Dödssiffran stiger efter eldupphöret

Exakt hur många barn som dödats i striderna kan inte verifieras av oberoende aktörer, men hälsomyndigheten i det Hamasstyrda Gaza sa under lördagen att den totala dödssiffran nu överstigit 15 000, och att omkring två tredjedelar av dessa ska vara kvinnor eller barn. En andel som också uppgetts av FN.

Samtidigt trycker amerikanska företrädare gång på gång på vikten av att Israel i den fortsatta offensiven måste gör allt vad dess militär förmår för att skydda civila palestinier.

– För många oskyldiga palestinier har dödats, sade vicepresidenten Kamala Harris på lördagen.

Se scenerna utanför sjukhusen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.