Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyhetsbyrån AFP fångade sekunden när robotarna slår ner i ett bostadskomplex i Khan Yunis i de södra delarna av Gazaremsan. Foto: AFP

Intensiva attacker mot staden Khan Yunis

Uppdaterad
Publicerad

Återigen stiger röken över Gazaremsan efter att det tillfälliga eldupphöret tagit slut. Den israeliska militären verkar nu inrikta sig mot mål i södra Gaza, dit många internflyktingar sökt sig.

– Det blir ett nytt lager av förstörelse ovan på den redan tidigare ofattbara förstörelsen i Gaza, säger Robert Mardini, generaldirektör på Internationella Rödakorskommittén.

Sedan den tillfälliga vapenvilan har israelisk militär ”attackerat flera hundra terrormål” i Gaza.

– Vad vi gör nu är att slå mot militära Hamasmål över hela Gazaremsan, sade Jonathan Conricus, talesperson för israeliska armén (IDF), på lördagen.

Uppgifterna är svåra att verifiera då få oberoende källor finns på plats.

”Det finns ingenstans att ta vägen”

Striderna är särskilt intensiva vid storstaden Khan Yunis, som vanligtvis har omkring 180 000 invånare, i södra Gaza. Men många från norra Gaza har tagit sin tillflykt till området.

IDF uppger att över 50 mål har attackerats. Samtidigt har militären släppt flygblad i området och uppmanat invånarna att ta sig därifrån. Få har följt uppmaningen enligt FN.

– Det finns ingenstans att ta vägen. De fördrev oss från norr, och nu pressar de oss att lämna söder, säger Emad Hajar som för en månad sedan flydde med sin familj från staden Beit Lahia i norr för att söka skydd i Khan Yunis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.